Criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit in cadrul emisiunii „Cultura pentru toți" despre cum sunt stereotipurile repetate istoric.
Scriitorul Flaviu George Predescu a adus în discuție tendința de a folosi clișee și stereotipuri atunci când se critică comportamentul elevilor din prezent. Daniel Cristea-Enache a explicat că astfel de stereotipuri sunt repetate istoric, fiecare generație criticând-o pe cea următoare. Deși și ei au fost criticați în tinerețe, odată maturizați, cei din generația actuală îi acuză pe elevii de azi de aceleași lucruri, perpetuând astfel ciclul.
„Ce zici de clișeele și de situațiile în care se spune că nu mai e ca înainte, că elevii au luat-o razna, că fac numai prostii, că drogurile sunt pretutindeni? Cum să dăm la o parte, să vedem lucid pentru că sunt și foarte multe lucruri bune care se întâmplă în școală?!”, a întrebat scriitorul Flaviu George Predescu.
„Foarte ușor ne dispensăm de clișee și de stereotipii văzându-le într-o perspectivă mai largă, adică într-o perspectivă istorică, temporală și ne dăm seama că exact așa se spunea și despre noi când eram de vârsta elevilor de astăzi. Exact așa se spunea. Generația mai vârstnică întotdeauna spune despre generația următoare că nu mai este serioasă, că nu mai are pasiune pentru carte și acum ne-a venit nouă rândul să-i acuzăm pe elevii de azi.
În generația noastră sunt oameni care împărtășesc aceste stereotipii din cauza cărora ei înșiși au avut de suferit atunci când erau elevi. Ei îi acuză pe elevii de astăzi că nu mai citesc, că nu mai învață, că nu au respect, că nu dau locul în tramvai. Fiecare generație are, pe de o parte, experiența în care este acuzată că face aceste lucruri și apoi, când se maturizează, are experiența de a acuza generația următoare că face aceste lucruri.", a spus Daniel Cristea-Enache.
Daniel Cristea-Enache a povestit o experiență personală din copilărie. El a subliniat că elevii de azi sunt la fel de valoroși și unici ca generațiile anterioare, subliniind diferențele de gândire ca un lucru prețios.
„O să dau un exemplu personal ca să nu mă exclud din această discuție. Când eram mici ne jucam fotbal pe stradă și erau foarte mulți copii pe vremea aceea, era generația decrețeilor foarte consistentă. Jucam fotbal și mai ieșea din când în când câte un domn, de la câte un bloc, foarte supărat pe noi că îi stricăm tihna și uneori ne confisca mingea și cu toții îl urăm pe acel domn.
M-am surprins pe mine însumi, acum câțiva ani, când se jucau niște copii pe stradă cu o minge. Era cât pe-aci să ies la geam și să spun: „Jucați-vă mai încolo că îmi stricați tihna”. Deci ajunsesem eu ca domnul din copilăria mea.
Partea frumoasă a acestei narațiuni este că elevii de azi sunt la fel de frumoși pe cât eram și noi odată și asta se va întâmpla cu fiecare generație. Firește că ei gândesc diferit decât noi și lucrul acesta e foarte prețios, că nu sunt niște copii mimetice ale noastre, niște reduplicate mai tinere ale noastre, ci gândesc cu propriile lor căpșoare și au autonomie, au o personalitate conturată, au categorii noi, astfel că, de multe ori, noi putem să învățăm de la ei și nu ei de la noi. Sunt situații în care noi trebuie să ne alfabetizăm și ei sunt profesorii, iar noi suntem elevii.”, a spus Daniel Cristea-Enache la emisiunea „Cultura pentru toți".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu