Parlamentul European (PE) a aprobat, joi, noul acord privind transferul de date personale ale pasagerilor aerieni din UE către autorităţile americane. Noul acord, care-l înlocuiește pe cel provizoriu în vigoare din 2007, stabileşte condiţiile juridice şi acoperă aspecte cum ar fi perioadele de stocare a datelor, utilizarea lor, garanţiile de protecţie a datelor şi căile de atac administrative și judiciare.
[caption id="attachment_176122" align="alignleft" width="300" caption="Reuters"][/caption] Acordul UE-SUA privind folosirea și transferul datelor pasagerilor (PNR) a fost adoptat cu 409 voturi în favoare, 226 împotrivă şi 33 de abțineri. O minoritate semnificativă de deputaţi a votat împotriva acordului din cauza preocupărilor privind garanţiile de protecţie a datelor. Deputaţii au respins o propunerea de a se adresa Curții Europene de Justiţie.Prin prezentul acord, Uniunea Europeană şi Statele Unite întăresc şi securizează cooperarea în materie de prelucrare şi transfer de date din registrul cu numele pasagerilor (PNR), de către transportatorii aerieni europeni, către Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite (DHS).
În urma votului, raportorul Sophie in't Veld (ALDE, NL), și-a retras numele din raport. "Decizia Parlamentului European nu reflectă recomandarea mea. Prin urmare, am ales să mă distanţez de ea. Este dezamăgitor faptul că, după 9 ani de negociere, cu prietenii noştri cei mai apropiaţi şi aliaţi, SUA, avem obținut un acord care beneficiază de un sprijin reticent din partea unui Parlament divizat", a explicat ea, informează europarl.europa.eu.
Potrivit noului acord, autorităţile americane vor păstra datele PNR într-o bază de date activă până la 5 ani. După primele 6 luni, toate informaţiile care ar putea fi folosite pentru identificarea unui pasager vor fi "depersonalizate", ceea ce înseamnă că datele cum ar fi numele pasagerului sau datele ei/ lui de contact vor fi codificate.
După primii 5 ani, datele vor fi mutate într-o "bază de date pasivă" unde se vor păstra până la 10 ani, cu cerinţe mai stricte de acces pentru oficialii americani. Ulterior, potrivit acordului, datele vor fi pe deplin "anonime", prin eliminarea tuturor informaţiilor care ar putea servi la identificarea pasagerilor. Datele referitoare la orice caz specific vor fi păstrate într-o bază activă de date PNR până când ancheta este arhivată.
Datele PNR vor fi folosite în principal pentru a preveni, detecta, investiga şi combate terorismul şi infracţiunile grave transnaţionale. Infracţiunile transnaţionale sunt definite ca infracţiuni pedepsite cu închisoare de la 3 ani sau mai mult, în conformitate cu legislaţia Statelor Unite. Datele PNR vor servi, de asemenea, "la identificarea persoanelor care devin obiectul unor investigații sau examinări mai amănunțite".
Dacă cetăţenii UE consideră că datele lor sunt folosite abuziv, ei vor avea dreptul la căi de atac administrative şi judiciare, în conformitate cu legislaţia Statelor Unite. Ei vor avea, de asemenea, dreptul de acces la propriile date PNR şi de a solicita rectificarea lor de către DHS, inclusiv posibilitatea de ştergere, în cazul în care informaţiile sunt inexacte.
Miniștrii europeni ai Justiției și Afacerilor Interne vor adopta acest acord la 26 aprilie. Noul text înlocuiește acordul din 2007 și va fi aplicabil pe o perioadă de 7 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu