PE a votat programul alimentar educațional în școli. Lovitură pentru vegani

Fotografie de la Max Fischer: Pexels
Fotografie de la Max Fischer: Pexels

În prezent, de programul alimentar pentru elevi beneficiază de aproximativ 20 de milioane de copii din Europa. Față de versiunea anterioară, s-a cerut includerea unor măsuri specifice pentru copiii cu alergii și intoleranțe, astfel încât aceștia să poată primi produse adecvate în funcție de condițiile lor medicale.

Consumul de ”lapte” de soia și alte băuturi pe bază de plante nu va fi promovat în cadrul școlilor europene. Aceasta a fost una dintre deciziile votate la Strasbourg.

Deputații europeni, în plenul de la Strasbourg, au votat împotriva includerii acestor produse în noile linii directoare pentru programele școlare dedicate promovării alimentației sănătoase prin consumul de fructe, legume și produse lactate.

O alegere dezamăgitoare pentru asociațiile vegane, care împinseseră ca revizuirea programului să fie o oportunitate de a promova produse durabile din punct de vedere ecologic și mai ”incluzive” față de cei care nu doresc sau nu pot mânca produse derivate din animale. 

Mai mult buget și mai puțină birocrație

Programul de distribuție a fructelor, legumelor, laptelui și produselor lactate în școli a fost lansat pentru prima dată în urmă cu aproximativ 50 de ani. Parlamentarii europeni, pe baza rezultatelor anilor anteriori, au decis să reînnoiască programul, pentru a-l moderniza și a-l face compatibil cu strategia Farm to fork, lansată de Comisia Europeană.

”Datorită muncii noastre și a luptei noastre, Parlamentul European cere acum Comisiei Europene să mărească bugetul și statelor membre să reducă birocrația pentru a deschide calea pentru ca mai multe școli și fermieri să se alăture programului”, a spus eurodeputatul Carmen Avram, raportor pe subiect și membru al grupului Socialiști și Democrați, potrivit Agrifood.

Produse excluse

Majoritatea deputaților europeni nu au inclus băuturile pe bază de plante, precum laptele din soia sau orez, în raportul lor privind programa școlară a UE. ”Suntem foarte dezamăgiți de rezultatul acestui vot, dar sperăm că Comisia Europeană va merge mai departe și va include băuturile pe bază de plante în program, ca parte a revizuirii programate pentru sfârșitul anului”, a spus Lucia Hortelano, șeful politicilor europene al ProVeg International.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel