Adrin Vasilescu, consultant de strategie al BNR, a spus, într-un interviu exclusiv pentru DC News, pe ce cheltuie banii gospodăriile din România.
Invitat la interviurile DC News, Adrian Vasilescu, consultant de strategie al Băncii Naționale a României, a vorbit despre cheltuielile gospodăriilor din România:
„Luăm de afară fier-beton pentru că nu avem încotro (citește AICI). Dar avocado, mango și produsele acestea de lux? Cei săraci suferă din cauza inflației mult mai mult, pentru că afectează pâinea, uleiul...“, a punctat Val Vâlcu.
„Este adevărat că sunt diferențe. Cei cu venituri fixe, în primul rând pensionarii, suferă cel mai mult din cauza inflației. Și salariații cu minim pe economie sau venituri mici, de asemenea. Dacă ne uităm în balanța veniturilor și cheltuielilor din gospodăriile populației o să vedem acolo situații destul de critice care cer chiar o restructurare la nivelul veniturilor și cheltuielilor. Avem 7 milioane de gospodării în România, iar dacă ne uităm la investițiile din aceste gospodării o să vedem că ele sunt sub 1%. Când spunem investiții înseamnă cumpărări de case, de terenuri, acțiuni la bursă, participații la companii, iar toate astea se adună la sub 1% din totalul cheltuielilor.
Sigur că sunt și niște șocuri în aceste tablouri, pentru că dacă ne uităm și vedem că acele cheltuieli populației pentru țigări și băuturi alcoolice sunt mai mari decât cheltuielile populației pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, iar e o situație care trebuie să fie restructurată și care nu mai poate să meargă așa“, a spus Adrian Vasilescu.
„Deci, pentru a trece criza, avem nevoie de răbdare și mai puțin tutun“, a spus Val Vâlcu.
„7 milioane de fumători sunt în România, numărați de statistică“, a spus Adrian Vasilescu.
„Dar dacă ei nu mai fumează, statul pierde. Pierde accize, pentru țigări sunt taxe uriașe...“, a mai spus Val Vâlcu.
România a experimentat perioade de criză mult mai dese decât statele occidentale, arată consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, în interviul acordat pentru DCNews și DCNewsTV.
Fostul purtător de cuvânt al BNR arată că fenomenul inflației este generalizat ”din America până în Japonia”.
”Noi am importat inflația și trăim cu un ciclu inflaționist, din ianuarie 2021”, a explicat el.
Vasilescu spune că statele occidentale se raportează la criza din 1971.
”Atunci a fost o criză care a avut tot cauze energetice. Petrolul, care a fost tot timpul ieftin, costa 2 dolari barilul, dintr-o dată a făcut explozie. Au mai fost și sancțiunile statelor OPEC pentru SUA și am văzut în America cozi la benzină mai ceva ca la noi, în anii 70-80”, spune Vasilescu.
”Noi am trăit cu vârf și îndesat criza din anii 70 (...) Am avut o încetare de plăți în 1981, o inflație foarte mare în 1982 și o eliminare de către Clubul creditorilor de la Paris, care ne-a scos din piețele financiare pentru 15 ani”.
Analistul economic remarcă faptul că, de la criza din anii 70, SUA și statele din zona Euro nu au mai experimentat alte situații similare.
Spre deosebire de acestea, țara noastră a fost lovită de mai multe valuri de criză, în anii ce au urmat Revoluției din 89.
”Noi am trecut prin multe crize grave, începând din 1990 până în 2003. Am avut o perioadă lungă de inflație, în care creșterea prețurilor a ajuns până la 300%. Ambele infalții, din 90-93 și cea din 1997, au fost legate de liberalizările de prețuri”, declară expertul BNR.
Vasilescu a vorbit și despre următoarele crize, din 2008, din 2010, dar și de criza din 2017, ”când a venit cel de-al cincilea ciclu inflaționist de după 1970, cu o inflație puternică, tot din cauze energetice”.
România pare că nu a reușit să învețe ceva din crizele anterioare, Adrian Vasilescu fiind de părere că inflația de acum 5 ani ”a fost o repetiție generală pentru inflația de acum, pentru că a fost aceeași cauză: scumpirea energiei electrice (...) Ne-am trezit cu o criză de 2 ani și ceva”, conchide expertul (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu