Oamenii de știință au dorit să afle dacă se confirmă afirmațiile psihologilor, potrivit cărora sentimentul de iubire romantică durează doar 18 luni, cel mult trei ani. Rezultatele obținute, însă, în urma unui studiu coordonat de Bianca Acevedo, au fost surprinzătoare.
Un studiu realizat pe 17 persoane, majoritatea trecute de vârsta de 50 de ani, care erau căsătorite, în medie, de 21 de ani, şi care susţineau că încă se mai iubesc nebuneşte, au reliefat că, la nivelul creierului lor, s-a constatat acelaşi nivel de activitate cerebrală ca în rândul tinerilor îndrăgostiţi, scrie descopera.ro.
Scanarea creierului participanților în timpul studiului, în timp ce aceștia se uitau la o fotografie în care era surprinsă jumătatea lui, a evidențiat, însă, și o mică diferență între cele două grupuri: în rândul îndrăgostiţilor de vârstă mijlocie, regiunile din creier asociate cu anxietatea nu mai erau activate, în schimb, activitatea era crescută în zonele asociate cu starea de calm.
Care este secretul căsătoriilor durabile și fericite
Secretul unor căsătorii care durează, iar partenerii sunt fericiți, se bazează, după cum afirmă unii, pe comunicare, valori împărtăşite, un sistem de susţinere solid alcătuit din prieteni şi familie, certuri corecte şi determinare.
Pe de altă parte, un alt studiu realizat de Marcel Zentner, de la Universitatea din Geneva, arată că relaţiile de cuplu fericite nu se bazează pe trăsăturile comune de personalitate ale partenerilor, ci pe menţinerea unei „iluzii pozitive”.
Concret, atât timp cât partenerii unui cuplu vor găsi mereu lucruri de apreciat unul la celălalt şi vor gândi pozitiv unul despre celălalt, aceștia vor continua să se simtă atraşi unii de alţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu