Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat apariția tensiunilor în societate.
Liderul filialei județene AUR Bistrița-Năsăud, Tiberiu Boșutar, a fost săltat din trafic și dus la audieri după ce a spus în fața Prefecturii și Biroului Electoral Județean că „ar trebui să aruncăm în aer instituțiile astea”. Ulterior, a apărut și George Simion în spațiul public dându-i dreptate colegului său pentru afirmația sa.
"Așa se va întâmpla, mai devreme sau mai târziu. Arestați-mă și pe mine", a spus liderul AUR.
În acest context, Bogdan Chirieac a vorbit în cadrul unii intervenții la Antena 3 CNN despre tensiunile din societate și cauzele acestora.
"Tensiunea în societate a atins paroxismul și tensiunea aceasta va continua să crească. Mi-e teamă de o mare explozie socială fiindcă după atacul Rusiei a trebuit să luăm decizia corectă de anulare a alegerilor. Rămânerea la Cotroceni a lui Klaus Iohannis, cel mai detestat personaj politic din România de astăzi, ridică și mai mult această tensiune. Faptul că nu există un orizont clar și scurt de timp pentru realizarea alegerilor prezidențiale mărește și mai mult această tensiune.
Apoi, avem statul putred care încearcă să facă față unei situații pentru care nu este pregătit. Statul nu era pregătit pentru condiții de pace socială și creștere economică substanțială. Chestiunea cu "aruncăm în aer instituțiile" e simplu de demontat. Spui că era o metaforă în sensul că le reformezi. De ce îl duci la audieri șapte ore la Bistrița Năsăud? Nu poți să îl audiezi, să lămurească miliția ce a vrut să spună la București? Deci vedeți că sunt tot felul de lucruri care conduc la așa ceva.
Acum, cu doamna Șoșoacă, cunoscută pentru declarațiile sale, duminică dimineață pe bune s-au dus doi polițiști să îi ducă amenda? Duminică dimineață? Nu au făcut altceva decât să îi mai ofere o platformă doamnei Șoșoacă pentru invectivele pe care le afișează", a declarat Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.
Întrebat ce este de făcut în acest context, Bogdan Chirieac a spus: "În momentul acesta ar trebui ca un grup de oameni foarte deștepți, nu știu, profesori universitari, oameni de afaceri importanți, să gândească exact la ce trebuie de făcut. În opinia mea, ar trebui să se dea un semnal, un semnal foarte puternic că începe reforma statului. Tot anul acesta, la alegeri, am vorbit despre necesitatea reformării statului putred. Deci un procuror primește salarii compensatorii că așa a hotărât CSM-ul de 1,6 milioane de euro. Băi, frate, e procuror în România sau e Elon Musk care își ia bonusul de la Tesla?
Pe cuvântul meu de onoare, unde ajungem cu chestiunea asta? Lumea vede și înțelege, orizontul și prosperitatea în România a crescut enorm de la admiterea în NATO și UE, orizontul a crescut, așteptările de la stat sunt mult mai mari. Nimeni nu vrea să înțeleagă asta. Care este până acum semnalul pe care l-au dat principalele partide politice pe care ne bazăm? Nu se poate democrație fără partide politice, e prostie cu desființarea partidelor și aruncarea în aer a instituțiilor, nu... Care este semnalul de reformă dat până acum? Ce ai anunțat? Transmiți încredere dacă te vede lumea că faci ceva, de promisiuni suntem sătui".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu