Pe lângă Ucraina, Lukaşenko a acuzat şi Polonia şi Lituania, ţări membre NATO, de pregătirea unor atacuri împotriva Belarus

Pe lângă Ucraina, Lukaşenko a acuzat şi Polonia şi Lituania, ţări membre NATO, de pregătirea unor atacuri împotriva Belarus - Foto Agerpres
Pe lângă Ucraina, Lukaşenko a acuzat şi Polonia şi Lituania, ţări membre NATO, de pregătirea unor atacuri împotriva Belarus - Foto Agerpres

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a acuzat luni Polonia şi Lituania că ar pregăti atacuri 'teroriste' şi o 'rebeliune militară' în Belarus, după ce acuzase iniţial doar Ucraina de astfel de intenţii, când a anunţat în cursul dimineţii desfăşurarea unei grupări militare 'regionale' împreună cu Moscova, relatează AFP.

'Antrenarea în Polonia, în Lituania şi în Ucraina a unor combatanţi, din care fac parte şi radicali belaruşi, pentru a comite acte de sabotaj, acte teroriste şi o rebeliune militară în ţară devine o ameninţare directă', a declarat el în cadrul unei reuniuni cu înalţi responsabili din domeniul securităţii de la Minsk.

'Statele Unite şi Uniunea Europeană afirmă că îi vor legitima pe fugarii noştri ca forţă politică, prevăd să-şi consolideze serios sprijinul pentru elementele distructive şi să agraveze situaţia de la graniţa de vest (belarusă) pentru a deschide un al doilea front acolo', a adăugat Lukaşenko, potrivit declaraţiilor citate de serviciul de presă al preşedinţiei belaruse.

În consecinţă, Minskul şi Moscova vor desfăşura o grupare militară comună...

În consecinţă, Minskul şi Moscova vor desfăşura o grupare militară comună, a indicat el, fără să precizeze locul desfăşurării acesteia. 'Ieri (duminică), prin canale neoficiale, am fost avertizaţi că se pregăteşte o lovitură de pe teritoriul ucrainean asupra Belarusului', a afirmat Lukaşenko, asigurând că Ucraina doreşte să facă 'un pod Crimeea numărul 2', cu referire la podul rusesc avariat sâmbătă de o explozie.

El a spus că i-a trimis un mesaj preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, îndemnându-l să nu atingă cu 'labele sale murdare nici măcar un metru din teritoriul' belarus, potrivit AFP.

'Dacă vreţi pace, pregătiţi-vă de război', a mai spus preşedintele Lukaşenko, afirmând totodată că 'nu trebuie să existe război pe teritoriul Belarusului'. Aliat al Rusiei în conflictul acesteia cu Ucraina, Belarus a pus la dispoziţia armatei ruse teritoriul său pentru ofensiva împotriva statului vecin, dar armata belarusă nu a participat până acum la luptele de pe teritoriul ucrainean. Intrarea forţelor belaruse pe teritoriul ţării vecine ar marca o nouă escaladare a conflictului din Ucraina, notează AFP.

Vezi și - Lukaşenko se crede amuzant. S-a filmat tăind buşteni pentru a ajuta Europa care 'moare de frig' - Video

După alegaţiile la adresa Ucrainei, Uniunea Europeană a catalogat drept 'ridicole' acuzaţiile lui Aleksandr Lukaşenko că autorităţile de la Kiev ar plănui un atac împotriva teritoriului belarus şi a îndemnat Minskul să nu se implice în războiul lansat de Rusia împotriva vecinului său, conform EFE.

'Luăm notă de acuzaţiile false din partea regimului (preşedintelui belarus Aleksandr) Lukaşenko că Ucraina ar plănui un atac asupra teritoriului Belarusului', a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, în cadrul conferinţei de presă zilnice la Comisia Europeană.

'Sunt acuzaţii total nefondate şi ridicole, absolut inacceptabile', a adăugat purtătorul de cuvânt citat. Stano a subliniat că 'Ucraina este aici victima, nu agresorul', cerând Minskului să ţină cont de faptul că ţara vecină se află sub 'un atac ilegal brutal, prin încălcarea Cartei Naţiunilor Unite şi a legii internaţionale'.

'Îndemnăm regimul de la Minsk să se abţină de la orice implicare a Belarusului în această acţiune brutală şi ilegitimă', a subliniat el, îndemnându-l 'să nu mai permită ca teritoriul belarus să servească drept rampă de lansare pentru atacuri aeriene', printre care s-au numărat şi recentele lovituri cu rachete şi drone împotriva Ucrainei.

Lukaşenko declarase că după o reuniune a şefilor de stat din CSI săptămâna trecută desfăşurată la Sankt-Petersburg, a avut o întâlnire bilaterală cu preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul căreia ei au convenit asupra desfăşurării unei grupări armate comune a Uniunii statale Rusia-Belarus. El a mai spus că formarea acestei grupări a început deja, fără să ofere alte detalii, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel