Pe Marte a fost descoperită o "față zâmbitoare" - și ar putea conține semne de viață

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Astronomii au identificat o formatiune pe Marte care seamănă cu un chip zâmbitor și ar putea avea o semnificație mai profundă decât o simplă particularitate a planetei.

Cercetătorii consideră că aceasta ar putea indica semne ale vieții de pe Planeta Roșie din trecut.

Această structură veselă constă într-o pereche de cratere care par a fi ochi, înconjurate de cercuri de depozite de sare veche.

Aceste depozite sunt rămășițele unui vechi corp de apă care s-a evaporat cu mult timp în urmă, lăsând în urmă această formă asemănătoare cu un emoji, vizibilă doar printr-o cameră cu infraroșu.

Agenția Spațială Europeană (ESA) - care a capturat fotografia - a declarat: „Aceste depozite, rămășițe ale unor vechi rezervoare de apă, ar putea sugera existența unor zone care erau locuibile acum miliarde de ani.”

Cercetătorii nu sunt siguri de dimensiunea exactă a formei de smiley, dar aceasta este una dintre cele 965 de depozite de sare recent catalogate pe suprafața lui Marte, care variază ca mărime între 300 și 3.000 de metri lățime.

Pe Marte, depozitele de sare sunt rămășițele unor corpuri de apă antice care s-au evaporat

Depozitele de sare sunt acumulări de clorură de sodiu găsite pe suprafața planetelor. Pe Marte, ele sunt rămășițele unor corpuri de apă antice care s-au evaporat atunci când planeta a trecut printr-o schimbare climatică majoră cu miliarde de ani în urmă.

Conform Agenției Spațiale Europene (ESA), ultimele bălți de apă lichidă de pe Marte ar fi putut reprezenta un "refugiu" pentru viața microbiană înainte de a dispărea complet.

Aceste bălți erau extrem de sărate, iar urmele microbilor care au trăit în ele ar putea fi încă conservate până în prezent, ascunse în depozite precum această formă de smiley.

ESA a capturat imaginea folosind ExoMars Trace Gas Orbiter, care măsoară nivelurile de metan și alte gaze din atmosfera lui Marte din 2016, pentru a ajuta cercetătorii să înțeleagă activitatea biologică sau geologică posibilă pe Planeta Roșie.

În mod obișnuit, depozitele de sare de pe suprafața lui Marte sunt invizibile.

Însă camerele infraroșii ale orbiterului ne permit să le vedem strălucind în nuanțe de roz sau violet - dezvăluind astfel forma de smiley.

Fotografia a fost publicată ca parte a unui studiu în revista Scientific Data.

"În vremurile îndepărtate, apă a modelat forme de teren spectaculoase pe Planeta Roșie, cum ar fi albiile râurilor, canalele și deltele"

Conform unui comunicat al Agenției Spațiale Europene (ESA), Valentin Bickel, cercetător planetar și autor principal al studiului, a declarat: „În vremurile îndepărtate, apă a modelat forme de teren spectaculoase pe Planeta Roșie, cum ar fi albiile râurilor, canalele și deltele.”

Însă cercetările sugerează că, între acum trei miliarde și două miliarde de ani, schimbările climatice drastice au dus la evaporarea acestor corpuri de apă.

Această schimbare climatică extremă a fost probabil cauzată de pierderea câmpului magnetic al lui Marte, ceea ce a permis vântului solar să erodeze atmosfera și a făcut ca apa lichidă să înghețe, să se evapore sau să fie reținută în interiorul planetei.

În prezent, depozitele de sare reprezintă unele dintre puținele dovezi ale corpurilor de apă antice de pe Marte.

Mai mult, studiul acestor depozite ar putea oferi indicii despre viața microbiană care a existat odată în apa lichidă a planetei, conform cercetării.

Bickel a adăugat: „Noile date au implicații semnificative pentru înțelegerea noastră asupra distribuției apei pe Marte în perioada timpurie, precum și asupra climatului și locuibilității sale anterioare.”

Deși nu există dovezi concludente despre viața trecută sau prezentă pe Marte, acest studiu contribuie la acumularea de cercetări care au reînnoit căutarea microbilor pe Planeta Roșie, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel