Pe măsură ce creșterea prețurilor la energie afectează Europa, Ungaria încheie un acord cu Azerbaidjan. Energia va trece prin România

Ungaria încheie un acord de energie electrică verde cu Azerbaidjanul.

În viitor, Ungaria va primi cantități semnificative de electricitate verde din Azerbaidjan prin aderarea la un proiect internațional de linii electrice, a declarat miercuri ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó.

Szijjártó a spus că situația actuală indică în mod clar importanța descoperirii de noi surse de energie și a le include în aprovizionarea țării. Pe termen scurt și mediu, unul dintre cei mai importanți parteneri în acest sens, dacă nu singurul, este Azerbaidjan, care este susținut de acordul energetic recent semnat UE-Azerbaijan.

„Relațiile noastre sunt de natură absolut strategică și avem schimburi frecvente de idei, așa cum a fost cazul astăzi când am avut o conversație telefonică cu colegul meu Parviz Shahbazov, ministrul energiei din Azerbaidjan”, a spus Szijjártó.

Energia din Azerbaidjan va trece prin România

Sancțiunile împotriva Rusiei au făcut ca țările din Europa să se chinuie să asigure energie stabilă și ieftină din străinătate, ceea ce a determinat uneori guvernele de stânga din națiuni precum Germania să încheie înțelegeri cu regimuri despotice precum Emiratele Arabe Unite. Ungaria a făcut eforturi ca Europa să nu urmărească sancțiuni energetice împotriva Rusiei, susținând că cetățenii europeni vor fi cel mai mult afectați. Acum, guvernul ungar vede Azerbaidjanul ca pe o țară care poate contribui la asigurarea securității energetice a țării.

„El [Shahbazov] mi-a prezentat o inițiativă grozavă, așa că am ajuns rapid la un acord: Azerbaidjanul va produce o cantitate mare de electricitate verde, care va fi livrată în Georgia și de acolo în România printr-un cablu submarin”, a declarat ministrul de externe al Ungariei. .

Azerbaidjanul, care se află în regiunea Caucazului de Sud, la granița cu Armenia și Georgia, este cunoscut pentru numărul mare de centrale hidroelectrice. Cu toate acestea, utilizarea generală a surselor regenerabile, cum ar fi energia eoliană, solară și biomasă, este limitată. 

„Și astăzi am convenit că Ungaria se va alătura acestui plan de anvergură, deoarece pentru ca proiectul să beneficieze de sprijinul UE, este necesară participarea a cel puțin două țări membre. În acest fel, electricitatea verde poate fi transportată în țara noastră pentru a ne folosi parțial și, de asemenea, putem servi ca rută de tranzit [pentru restul]”, a explicat el.

Potrivit lui Szijjártó, această investiție poate fi realizată în mod realist în trei-patru ani, potrivit unui raport al publicației de știri maghiare Magyar Hírlap.

„Crearea sa ar fi, pe de o parte, o contribuție deosebită la asigurarea aprovizionării noastre cu energie, deoarece ar fi o sursă complet nouă de energie, iar pe de altă parte, ne-ar apropia și mai mult de atingerea obiectivelor noastre de neutralitate a emisiilor de carbon. ” a spus Szijjártó. „Vom primi în curând proiectul acordului și, văzând interesele noastre comune, cu siguranță vom putea ajunge rapid la un acord asupra detaliilor.”, a mai spus el, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel