Cu peste 1.700 de persoane care încă mor în fiecare săptămână din cauza Covid-19 la nivel mondial și cu acoperirea vaccinală în scădere în rândul populațiilor cu risc, potrivit OMS, pandemia nu este ceva ce poate fi discutat la trecut.
Cu trei din patru europeni care planifică să călătorească în timpul verii, era închiderilor de frontiere, testărilor obligatorii și certificatelor de vaccinare pare un coșmar pe jumătate uitat pentru mulți. Pe măsură ce țările europene se pregătesc pentru vacanțele de vară, lockdown-ul pare foarte îndepărtat, scrie France24.
Trei din patru europeni plănuiesc să călătorească între iunie și noiembrie anul acesta, conform Comisiei Europene de Turism, majoritatea respondenților spunând că intenționează să facă mai multe călătorii pe parcursul verii. Este o creștere de șase procente comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut – un semn că industria turismului, grav afectată în timpul celor mai dificili ani ai pandemiei de Covid-19, și-a găsit un teren mai solid. Peste jumătate dintre acești călători vor face călătoria cu avionul.
Faptul dacă vor purta sau nu măști în acele zboruri este o altă întrebare. Urmând decizia OMS de a declara sfârșitul Covid-19, ca urgență de sănătate publică în mai anul trecut, aproape toate țările din lume au ridicat restricțiile de călătorie care cereau călătorilor să prezinte dovada vaccinării înainte de a se îmbarca într-un zbor, să facă teste Covid-19 la sosire și, uneori, să petreacă săptămâni în carantină obligatorie pentru a reduce riscul de a aduce virusul peste granițele lor. Companiile aeriene au relaxat, de asemenea, restricțiile, lăsând în mare măsură purtarea măștilor la latitudinea conștiinței individuale a pasagerilor.
Joi, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că peste 1.700 de persoane din întreaga lume încă mor în fiecare săptămână din cauza Covid-19, avertizând că acoperirea vaccinală este periculos de scăzută în rândul persoanelor de peste 60 de ani și a lucrătorilor din prima linie – două dintre grupurile cu cel mai mare risc de deces din cauza infecției cu Covid-19.
Turul Franței a reinstituit măsuri de protecție pentru a "limita riscurile pentru sănătate” după ce mai mulți cicliști, inclusiv britanicul Tom Pidcock și spaniolul Juan Ayuso, au fost forțați să abandoneze cursa după ce au fost testați pozitiv pentru Covid-19. Măștile sunt acum obligatorii pentru oricine intră în contact cu concurenții sau echipele lor. Cu milioane de oameni așteptați să călătorească la Paris pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice în următoarele săptămâni, ar putea fi un precedent îngrijorător.
Un raport al OMS publicat în iunie 2024 a constatat că, 4,9 milioane de adulți mai în vârstă din 60 de țări au primit o doză de vaccin în primul trimestru al anului, corespunzând unei rate de absorbție de 0,42%. În rândul lucrătorilor din sănătate, această cifră a fost de doar 234.000 de persoane în 40 de țări raportoare – o rată de absorbție de 0,17%.
"OMS recomandă ca persoanele din grupurile cu cel mai mare risc să primească un vaccin Covid-19 în termen de 12 luni de la ultima doză”, a spus Ghebreyesus la o conferință de presă la Geneva.
Aceste măsuri ar putea încă salva vieți. Un studiu publicat în mai 2024 a sugerat puternic că purtarea măștilor pe zborurile de lungă durată a jucat un rol semnificativ în oprirea răspândirii Covid-19. Pe zborurile fără purtarea obligatorie a măștilor, cele de lungă durată, s-a înregistrat o creștere de 25,93 ori a ratei de transmitere a virusului, comparativ cu zborurile scurte. Pe zborurile cu politici stricte de purtare a măștilor, însă, nu a fost detectată nicio transmitere.
"Descoperirile noastre sugerează că transmiterea dobândită în avion nu este inevitabilă dacă purtarea măștilor este strict aplicată,” se menționează în studiu, subliniind că datele analizate au fost preluate înainte de izbucnirea variantelor mai contagioase, Delta și Omicron. "Pe zborurile de tip lung în care purtarea măștilor a fost aplicată și au fost servite mese, nu au fost raportate cazuri dobândite în avion în timpul urmăririi contactelor și urmăririi.”, se mai arată în studiu.
Numărul real al deceselor din primii ani ai pandemiei rămâne greu de atins. OMS a raportat la începutul acestui an că, până la 26 mai 2024, au existat peste 775 de milioane de cazuri confirmate de Covid-19 și peste 7 milioane de decese la nivel mondial, de când virusul a fost detectat pentru prima dată în Wuhan, China, la sfârșitul lui 2019. Această cifră ascunde probabil o realitate mai sumbră – același raport spune că, judecând după încărcăturile virale găsite prin supravegherea apelor reziduale, numărul real de cazuri ar putea fi de la două la aproape de 20 de ori mai mare.
"Covid-19 rămâne o amenințare majoră, iar OMS îndeamnă statele membre să își mențină, nu să desființeze, infrastructura de combatere a Covid-19”, a concluzionat raportul. Organizația încă recomandă călătorilor să poarte o mască bine fixată, să își curețe mâinile regulat, să se testeze înainte de a călători dacă prezintă simptome de Covid-19 și, dacă sunt bolnavi, să ia în considerare să rămână acasă. Și, deși a fi complet vaccinat nu mai este o condiție prealabilă pentru majoritatea călătoriilor internaționale, aceasta încă vine pe primul loc în lista de recomandări de călătorie ale OMS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci