Profesorul Ion Pânișoară, un cunoscut psihopedagog, a semnalat pentru DCNews două concluzii surprinzătoare care se desprind după ce cântăreața Dana Nălbaru a decis să-și retragă fiica de la școală, optând pentru sistemul home-school.
Publicitate
”Gestul artistei Dana Nălbaru are o semnificație importantă, a spus prof. Pânișoară. Ar trebui să dea de gândit întregii societăți, ca reacție împotriva unui sistem care începe să meargă tot mai rău, așa cum se întâmplă în pre-universitar. Este revolta unor părinți care văd că lucrurile nu sunt în regulă și încearcă să se opună, să acționeze, printr-un gest dramatic. De remarcat că în zona pre-universitară există alternativa școlilor private, care merg bine, neașteptat de bine, chiar. Nu știu de ce au ales părinții sistemul home-school, dar acesta are riscuri mari, în România. Lipsind reglementările clare, nu se știe cum se va face reinserția în sistemul clasic, la liceu, de pildă”, a spus prof. Pânișoară.
Avantajele și riscurile sistemului home-school
”Principalul avantaj al sistemului home-school este că poate fi ales traseul și mai ales ritmul în care învață copilul, a adăugat prof. Pânișoară. Probabil, părinții care aleg acest sistem speră să rezolve și alte probleme, specifice țării noastre, cum ar fi calitatea în scădere a școlii (cadre didactice nepregătite, violente cu elevii etc.) și supra-aglomerarea din marile orașe. Cel mai mare dezavantaj îl constituie lipsa socializării. Copilul educat acasă este însingurat, fără abilități sociale, nu i se dezvoltă inteligența emoțională, într-un cuvânt, poate deveni un autist social. De altfel, sistemul a fost gândit pentru zone rurale, izolate, gen Australia, sau munții din Norvegia, nu pentru marile orașe”.
Profesor la Facultatea de Psihologie a Universității din București, Ion Pânișoară este autorul a numeroase cărți despre educație, pedagogie și formare personală și scrie constant pe site-ul Performanțe.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu