O pedeapsă aspră a fost impusă lui Sebastien Delogu, membru al Parlamentului din partea partidului Franța Nesupusă (LFI), împiedicându-l să-și îndeplinească atribuțiile de reprezentant al poporului timp de două săptămâni și reducându-i salariul la jumătate timp de două luni, deoarece a ridicat steagul palestinian marțea trecută, în timpul unei sesiuni parlamentare dedicate discutării războiului din Gaza.
El a reușit să creeze o agitație mediatică și politică care a durat câteva zile, atrăgând atenția și declanșând manifestații împotriva masacrelor din Gaza.
Trebuie menționat că Președinta Parlamentului Francez a fost printre primii care au vizitat așezările din Fâșia Gaza după operațiunea din 7 octombrie 2023 și a făcut declarații care au stârnit reacții considerate neadecvate poziției Franței.
În Italia, reprezentanți ai opoziției Mișcarea Cinci Stele au ridicat și fluturat cinci steaguri palestiniene în Parlament, în timp ce colegul lor, Riccardo Ricciardi, membru al aceluiași partid, a ținut un discurs în care a cerut recunoașterea unui stat palestinian, spune MiddleEastMonitor.
Ofițerul de președinție al Parlamentului s-a mulțumit să le reamintească deputaților că afișarea oricăror simboluri partizane, indiferent de importanța lor, este inadmisibilă.
Deputații au predat imediat steagurile fără a fi pedepsiți, iar nimeni, inclusiv prietenii Israelului, nu a protestat.
Chestiunea nu a cauzat tulburări mediatice și politice, așa cum s-a întâmplat în Franța. Acțiunea a fost văzută ca o expresie de solidaritate, nimic mai mult.
Ridicarea steagului palestinian nu este interzisă la nivel oficial în Franța, iar din anii '70 există o reprezentanță palestiniană în Paris, cu steagul fluturând deasupra ei.
Aceasta a primit tratament diplomatic la nivel de ambasadă din 2010. Relațiile sunt considerate destul de speciale, iar Parisul a fost primul care a recunoscut Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP), împingând acest lucru la nivel european prin Declarația de la Veneția din 1980.
Președintele François Mitterrand a fost primul lider străin care a cerut Israelului să recunoască soluția celor două state și a făcut acest lucru de la tribuna Knessetului în timpul unei vizite în Israel în 1982.
El l-a primit oficial pe regretatul președinte Yasser Arafat la Paris în 1988. Până pe 7 octombrie, nu au existat măsuri discriminatorii franceze împotriva palestinienilor, iar chiar și decizia ministrului de interne de a interzice manifestațiile pro-palestiniene a fost revocată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News