Şase condamnaţi au fost pedepsiţi public prin biciuire pe un stadion de fotbal miercuri în provincia Kandahar din sudul Afganistanului, informează DPA.
Curtea Supremă a transmis într-un comunicat că bărbaţii au fost pedepsiţi pentru comiterea infracţiunilor de sodomie şi fuga cu o femeie căsătorită. Vinovaţii au mărturisit crimele în instanţă fără a constrânşi prin presiune sau forţă, se menţionează în comunicat.
Fără a oferi mai multe detalii, Curtea Supremă a declarat că pedeapsa 'Tazir' a fost aplicată vinovaţilor pe stadionul de fotbal Ahmad Shahi în prezenţa oficialităţilor locale şi a locuitorilor din Kandahar.
În dreptul penal islamic, 'Tazir' se referă la pedeapsa pentru infracţiuni la discreţia judecătorului şi de obicei rezultă în biciuire 'moderată' ca o formă de disciplină şi mustrare.
La începutul acestei luni, ONU a transmis că pedeapsa corporală este o încălcare a Convenţiei împotriva Torturii şi trebuie să înceteze. Organizaţia a spus că cel puţin 334 de persoane au fost biciuite public în ultimele şase luni în Afganistan, condus de talibanii islamişti din august 2021, când au revenit la putere.
Marea majoritate a condamnaţilor au fost pedepsiţi pentru infracţiuni precum 'Zina' (relaţii extraconjugale), fuga de acasă, furt, homosexualitate, consum de alcool, fraudă şi trafic de droguri, potrivit ONU.
Ministerul de Externe al talibanilor a respins criticile, spunând că măsurile lor sunt în conformitate cu legea şi necesare pentru a asigura securitatea completă şi un mediu sigur pentru oameni.
În Afganistan, orice fel de relaţie sexuală în afara căsătoriei este ilegală. Fuga fetelor de acasă este considerată o chestiune de nerespectare a onoarei familiei. În cele mai multe cazuri, ea poate duce la o pedeapsă severă din partea familiei, scrie Agerpres.
ONU şi-a reafirmat, la începutul lunii mai, "angajamentul de a rămâne" în Afganistan pentru a ajuta populaţia, în urma unei evaluări a funcţionării operaţiunilor sale în această ţară, lansată după interdicţia de a lucra pentru ONU impusă de regimul taliban femeilor afgane, transmite AFP.
La începutul lunii aprilie, ONU a anunţat că guvernul taliban le interzice angajatelor sale afgane, cărora nu li se aplicaseră până atunci măsurile de interdicţie aplicate ONG-urilor, să lucreze pentru această organizaţie internaţională pe întreg teritoriul Afganistanului.
Misiunea ONU în Afganistan (MANUA) a lansat apoi o misiune de evaluare a operaţiunilor sale, până pe 5 mai.
MANUA "îşi reafirmă angajamentul de a rămâne şi de a acţiona, în numele bărbaţilor, femeilor şi copiilor din Afganistan şi solicită donatorilor noştri să continue să finanţeze ajutorul de care are nevoie populaţia", a declarat presei Farhan Haq, adjunctul purtătorului de cuvânt al secretarului general al ONU.
Într-o declaraţie emisă la Kabul, MANUA a condamnat din nou această interdicţie, care "subminează grav munca noastră, inclusiv capacitatea noastră de a ajunge la toţi oamenii care au nevoie". Dar "nu putem renunţa, în pofida provocărilor", a subliniat MANUA. Comunicatul adaugă că s-au realizat "consultări aprofundate cu mai mulţi actori afgani, inclusiv cu societatea civilă şi grupuri de femei, precum şi cu statele membre şi donatorii".
"În acelaşi timp, continuăm angajamentul nostru concentrat, constructiv şi bazat pe principii cu autorităţile talibane de facto pentru a asigura anularea acestei interdicţii şi pentru a asigura siguranţa întregului personal ONU", a adăugat misiunea.
"Pentru moment, putem spune pur şi simplu că entităţile ONU de pe teren în Afganistan continuă să discute despre modalităţi de lucru adecvate" şi că "operaţiunile umanitare continuă", a spus Farhan Haq."Politica noastră cu privire la personalul nostru va fi evaluată în mod constant", a adăugat el.
După anunţarea acestei interdicţii, MANUA le-a cerut tuturor angajaţilor săi afgani, bărbaţi şi femei, să lucreze de acasă, dar alte entităţi ONU din ţară au "modalităţi diferite de a gestiona situaţia", a spus el.
De la revenirea la putere în august 2021, talibanii au revenit la interpretarea austeră a islamului care a marcat prima lor perioadă de guvernare (1996-2001) şi au înmulţit măsurile draconice aplicate femeilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News