Autoritățile pregătesc o lege specială, după ce sute de copii au murit din cauza unor boli ce puteau fi prevenite, prin vaccinare. Părinții au refuzat, însă, imunizarea copilului, luându-se după moda naturistă sau curentele religioase anti-medicale. În unele țări , refuzul vaccinării se pedepsește cu amendă, în altele copilul nu este primit la școală sau grădiniță. Se consideră că un copill nevaccinat reprezintă o bombă biologică, un pericol pentru colectivitate.
Prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a analizat pentru DC News cele două strategii.
Cine refuză dreptul copilului la educație
”Accesul în colectivitate se referă, de fapt, la accesul la grădiniță, la școală, deci accesul la educație. În legea educației naționale există o prevedere care spune că dreptul la educație prevalează asupra oricărei alte prevederi din legislație.
Trebuie să ne gândim, în cazul interzicerii accesului în școală, cui îi revine răspunderea. Revine autorității publice, care nu acceptă intrarea în colectivitate a copilului vaccinat? Sau revine părintelui care, prin faptul că refuză vaccinarea copilului, îi refuză acestuia dreptul la educație? Este o chestiune la care trebuie să ne gândim”, a spus prof. Alexandru Rafila.
Copilul nevaccinat, un pericol pentru colegi
În afară de dreptul la educație, trebuie să ne gândim și la protecția copiilor din colectivitate, a avertizat medicul. Organizația Mondială a Sănătății recomandă acoperirea vaccinală de 95%.
”Cu alte cuvinte, într-un colectiv de 100 de copii, 95 să fie vaccinați. Acest nivel de vaccinare împiedică transmiterea infecției în colectivitate.
Întrebarea pe care o pun foarte mulți dintre părinții care nu-și vaccinează copii, pleacă de la următoarea premiză: dacă eu nu-mi vaccinez copilul, nu-i problemă pentru că ceilalți sunt vaccinați. Iar dacă se îmbolnăvește copilul, nu este o problemă, pentru că nu transmite boala, tot datorită faptului că ceilalți copii sunt vaccinați.
Trebuie să știm că niciun vaccin nu oferă protecție 100%. Sunt copii vaccinați care se pot îmbolăvi, dar fac o formă mai ușoară de boală, decât cei care nu sunt vaccinați”, a mai spus Alexandru Rafila.
Posted by DCnews on Tuesday, July 21, 2015
Părintele, ”amendat” cu costul tratamentului
Alexandru Rafila a explicat că prin introducerea unor sancțiuni în lege nu se urmărește pedepsirea părinților care refuză vaccinarea, ci protecția copiilor. Părinții ar putea fi sancționați în cazul în care copilul se îmbolnăvește iar consecințele sunt grave.
”Scopul legii nu este coercitiv, ci stimulativ pentru vaccinare. Noi trebuie să-i oferim părintelui care refuză vaccinarea posibilitatea să se informeze. Poate că refuză vaccinarea pentru că nu este informat”, a declarat președintele Societății Române de Microbiologie.
”S-ar putea să existe această prevedere, prin care părintele să fie obligat să plătească serviciile medicale, dacă un copil nevaccinat se îmbolnăvește. Asta ar fi mai degrabă o sancțiune, decât o dorință de a completa bugetul asigurărilor de sănătate. Dacă apar complicații sau decesul copilui, trebuie să existe un răspuns asupra responsabilității părintelui care a refuzat să-și vaccineze copilul”, a adăugat medicul.
Posted by DCnews on Tuesday, July 21, 2015
Cine răspunde dacă apare o reacție adversă
”Este stipulat în lege faptul că statul suportă toate costurile și toate consecințele care pot decurge în aceea ce privește asigurarea resurselor pentru tratamentul acelui copil, dacă în urma vaccinării apare o reacție adversă. Nu ne referim la reacții adverse minore. Ne referim la efecte majore care pot pune în pericol viața copilului” a explicat Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci