Pedro Sanchez, băgat în off-side de Parlamentul Spaniei. Amnistia pentru catalani a fost refuzată

Camera Inferioară a Spaniei a respins un proiect de lege privind amnistia din cauza discrepanțelor dintre partidul aflat la guvernare și partidele separatiste catalane, într-o lovitură pentru prim-ministrul Pedro Sanchez, care evidențiază fragilitatea majorității sale parlamentare, scrie Reuters.

Proiectul de lege se va întoarce acum pentru dezbatere într-un comitet parlamentar și ar putea fi trimis înapoi pentru o nouă votare în Camera Inferioară. Proiectul de lege privind amnistia este menit să definească al doilea mandat al lui Sanchez și a provocat ample proteste împotriva sa.

Separatiștii catalani din cadrul partidului Junts au votat împotriva legii după ce nu au reușit să ajungă la un acord în ultimul moment cu PSOE. Junts dorea ca toate excepțiile legate de terorism să fie eliminate din proiectul de lege, deoarece unii dintre politicienii săi sunt în prezent sub investigație de către instanțe pentru presupuse crime legate de terorism.

Proiectul de lege a fost propus de Partidul Muncitoresc Socialist Spaniol (PSOE) condus de Sanchez, în schimbul susținerii parlamentare pentru un nou mandat în funcție din partea partidelor separatiste catalane Esquerra Republicana de Catalunya și Junts.

Partidul Socialist al prim-ministrului spaniol a depus plângere, în luna decembrie, împotriva liderului partidului de extremă dreapta Vox, care a declarat într-un interviu că poporul ar dori într-o zi "să-l spânzure" pe Pedro Sanchez "de picioare", informează AFP.

În plângerea sa înaintată procurorului general şi consultată de AFP, partidul lui Sanchez cere ca Santiago Abascal să fie urmărit pentru "delict de ură" şi "injurii, calomnii şi ameninţări grave la adresa guvernului naţiunii".

În urmă cu două luni, circa 170.000 de persoane, potrivit prefecturii, s-au adunat în piaţa Cibeles, în jurul celebrei fântâni cu acelaşi nume, în plin centrul capitalei spaniole, pentru a răspunde la apelul la proteste al dreptei.

Participanţii au scandat "Sanchez, trădător", "Sanchez, fiu de târfă", "Sanchez, în închisoare!" sau "Catalonia este Spania", agitând drapeluri spaniole sau europene, distribuite de Partidul Popular European, formaţiunea politică paneuropeană din care face parte Partidul Popular.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel