Socialistul Pedro Sánchez rămâne premierul Spaniei, deși a pierdut alegerile anticipate, după ce Partidul Popularilor nu a reușit să creeze o coaliție de guvernare doar cu formațiunile de dreapta Vox și UPN.
Pedro Sánchez, secretarul general al PSOE, a fost reales premier, de către Parlamentul Spaniei - 179 de voturi „pentru” și 171 „împotrivă” - învingând alianța formată din partidele conservatoare PP, Vox și UPN.
Formațiunea sa, Partidul Muncitorilor Socialiști Spanioli (PSOE), a încheiat acorduri separate cu mai multe partide regionale pentru a-și câștiga sprijinul, inclusiv un proiect de lege controversat referitor la amnistia separatistilor catalani, care a stârnit proteste în întreaga Spanie, scrie Reuters.
Propunerea lui Sanchez a adunat 179 de voturi în favoare și 171 împotrivă, fără abțineri. Voturile împotrivă au provenit din partea Partidului Popular conservator, partidul de extremă dreapta Vox și singurul parlamentar al Uniunii Populare Navarre.
Aliatul stângii dure a PSOE, Sumar, partidele pro-independență catalane Junts și ERC, partidele basce PNV și EH Bildu, BNG din Galicia și Coaliția Canarilor au votat în favoarea lui Sanchez, care a devenit prim-ministru pentru prima dată în 2018.
Herminio Sancho, deputatul Partidului Socialist din Teruel, a fost agresat astăzi în apropierea Congresului de către un grup de tineri care i-au aruncat un ou în timp ce se îndrepta spre micul dejun alături de alți deputați, identificați ca fiind parlamentari ai PSOE, a confirmat grupul social-democrat pentru EFE.
În timpul unei intervenții aprinse în plenul de investitură a purtătorului de cuvânt socialist, Patxi López, care i-a transmis încurajări, grupul social-democrat s-a ridicat în picioare și l-a ovationat pe Sancho.
López a transmis un mesaj de "curaj" și "putere" tuturor deputaților PSOE care au fost hărțuiți, insultați sau agresați, ceea ce a declanșat aplauze și a ridicat socialiștii de pe scaunele lor: "Nu ne vor închide gura".
Purtătorul de cuvânt socialist a reproșat PP-ului că "hrănește" protestele violente din curțile sediilor PSOE, precum și pe cei care hărțuiesc parlamentarii acestui partid.
În fața recunoașterii colegilor săi de grup, deputatul Herminio Sancho s-a ridicat și el în picioare și a trimis sărutări lui López pentru cuvintele de susținere rostite din tribuna Congresului.
Vicesecretarul de organizare al PP și deputatul Miguel Tellado a intervenit în plenul Congresului pentru a condamna agresiunea asupra lui Herminio Sancho, deși a insistat că PSOE este de fapt partidul care nu condamnă violența prin "amnistia" sa.
Liderul Partidului Popular, Alberto Núñez Feijóo, a avertizat, zilele trecute, un grup de corespondenți străini cu privire la impactul pe care "deteriorarea democrației în Spania", derivată din legea amnistiei, îl poate avea asupra "democrației europene", deoarece această lege permite "politicienilor să amnistieze alți politicieni".
PP a transmis într-un comunicat conținutul discuției pe care Feijóo a avut-o, marți, în fața a aproximativ treizeci de jurnaliști străini și a inclus și o imagine în care apar el și vice-secretarul partidului, Esteban González Pons, în fața unui ecran cu „hashtagul” HelpSpain și un fundal cu drapelul național.
Feijóo a explicat faptul că textul înregistrat, luni, în Parlamentul Spaniei "subminează securitatea juridică a unui stat membru al UE" și a subliniat că "țările care au încercat ceva similar în Europa au fost ferm respinse de organele comunitare".
El a avertizat că Spania ar putea fi astfel inclusă alături de România, Polonia și Ungaria "ca țară semnalată pentru atacul asupra statului de drept".
De asemenea, a subliniat că "majoritatea" juriștilor înțeleg că legea este "neconstituțională" și menționează că amnistierea infracțiunilor "poate constitui un stimulent pentru săvârșirea acestora", informează EFE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu