Analistul Petrișor Peiu, doctor al Universității Politehnica din București și fost consilier al premierului Radu Vasile și al premierului Adrian Nastase, a spus ce salariu încasează directorul Transgaz.
Iată discuțiile ce au avut loc în emisiunea DCNews de astăzi:
Petrișor Peiu: La Transgaz am văzut că este un salariu cu 50% mai mare decât salariul preşedintelui SUA, salariul anual care include şi bonusurile. Asta înseamnă 370.000 de dolari.
Bogdan Chirieac: La Transgaz este un salariu anual de 370.000 de euro? Al cui e, al lui Nelu Sterian?
Petrișor Peiu: Da.
Bogdan Chirieac: Preşedintele Transgaz are un asemenea salariu...
Petrișor Peiu: Cred că venituri, inclusiv bonusurile alea de la sfârşit de an. Ei au două părţi, una fizică şi una variabilă, în funcţie de performanțe, aşa a scris presa. Preşedintele american se pare că are vreo 240.000.
Bogdan Chirieac: Asta înseamnă să ai valoare! Este peste Joe Biden.
Petrișor Peiu: Acum, doamna de la ISCIR are un salariu fix cât salariul secretarului de stat, dar care este ministru, în America, la Comerţ. Dacă vorbim de venituri nete, că acolo sunt impozite ceva mai mari. Atât s-a putut.
Bogdan Chirieac: Deci este şefă la ISCIR sau angajată?
Petrișor Peiu: Cred că este director general.
Bogdan Chirieac: Are salariul cât ministrul Comerţului din SUA.
Petrișor Peiu: Net, bani în mână.
Bogdan Chirieac: Asta înseamnă să ai valoare.
Întrebat de Bogdan Chirieac cum s-a ajuns la aceste salarii mari, Petrișor Peiu a adăugat: "Parlamentul a aprobat, că astea sunt instituţii în subordinea Parlamentului, altele în subordinea unor ministere. Le-a aprobat cineva aceste bugete de salarii".
”În contextul în care Transgaz este o companie listată la BVB, cu capital majoritar de stat dar și cu un puternic acționariat free -float, este deosebit de important ca acționariatul companiei să nu fie dezinformat prin publicarea/difuzarea denaturată a unor informații privind activitatea, performanțele, remunerația și declarația de avere și interese a directorului general al Transgaz, domnul Ion Sterian, care prin excelență, este un profesionist desăvârșit, recunoscut în sectorul energetic din plan național și internațional, pentru performanțele manageriale, investiționale, financiare și de business obținute la conducerea companiei, Transgaz ocupând azi a 4 a poziție în topul operatorilor de transport și sistem (OTS) din Europa, după numărul km de rețea administrați (14.300 km). În scopul realizării obiectivelor asumate în baza contractului de mandat încheiat, activitatea directorului general al Transgaz s-a desfășurat transparent, în consens cu legislaţia incidentă sectorului de activitate, în interesul societăţii şi performanţei acesteia, în mod profesionist, competent, urmărind continuu eficacitatea și performanţa, cu bună credinţă, loialitate şi cu mandatul unui bun gospodar al patrimoniului statului şi al celorlalţi acţionari, în spiritul celor mai bune practici de guvernanţă corporativă, respectând standardele de etică şi integritate. Având în vedere prevederile Contractului Colectiv de Muncă in vigoare la SNTGN TRANSGAZ SA, precum și cele ale Regulamentului Intern al SNTGN TRANSGAZ SA, potrivit cărora “salariile angajaților cu contract individual de muncă și indemnizatiile directorilor executivi cu contract de mandat au caracter confidențial, responsabilitatea păstrării caracterului confidențial al acestora revenind atât angajatorului cât și salariaților”, în baza prevederilor Legii nr.176/2010 privind integritatea funcțiilor și demnităților publice, cu modificările și completările ulterioare, SNTGN TRANSGAZ SA a solicitat Agenției Naționale de Integritate anonimizarea tuturor veniturilor realizate la Transgaz de către salariați și directorii executivi. Astfel, începând cu anul 2019, veniturile realizate la Transgaz de către salariați și directorii executivi, cuprinse în Declarațiile de avere, au fost publicate anonimizat atât pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, cât și pe site-ul Transgaz.” arată comunicat de presă al companiei.
Avertisment din economie. Măsura lui Câciu, cu contractele part-time, va duce la creşterea ratei şomajului
Suprataxarea contractelor part-time la nivelul unui contract cu normă întreagă va duce la creşterea ratei şomajului, avertizează consultanţii fiscali.
Consultanţi fiscali avertizează că suprataxarea contractelor cu timp parţial de muncă din perspectiva contribuţiilor sociale va duce la încetarea unui număr semnificativ de contracte şi implicit la creşterea ratei şomajului.
Într-o scrisoare deschisă, transmisă ministrului finanţelor, aceştia susţin că măsura încurajează munca la negru, nu ţine cont de realităţile pieţei muncii şi intervine practic în modul în care întreprinzătorii îşi organizează afacerile prin creşterea forţată a costului muncit.
Camera Consultanţilor Fiscali le propune autorităţilor în contrapartidă aplicarea unei baze de calcul pentru CAS şi CASS în funcţie de salariul realizat, şi nu în funcţie de salariul minim brut pe ţară, concomitent cu îmbunătăţirea şi eventual înăsprirea legislaţiei sancţionatorii privind munca la negru, scrie Rador.
Teodorovici face praf PSD-ul după modificările aduse de Câciu la Codul Fiscal: Modifică fix ce au introdus chiar ei. Nu fac decât să distrugă economia
Eugen Teodorovici, fost ministru social-democrat de Finanțe, a afirmat, în ceea ce privește modificările aduse de actuala guvernare în Codul Fiscal, că ”nu înțeleg nici raționamentul economic, adică nu au niciun argument economic, și nici măcar politic. Nu-ți aduce niciun vot, nici Stângii, nici Dreptei. Dreapta se plânge că- vezi Doamne - Ministerul de Finanțe a venit cu un set de măsuri chiar mult mai dure decât cele care au ieșit într-un final, în Codul Fiscal, cei de la liberali se plâng că dl. Ciucă nu discută cu ei în partid și că vine de la coaliție cu ele gata impuse, ceea ce mi se pare foarte ciudat. Înțeleg că în toamnă - și, sper, în septembrie - să se scoată din Codul Fiscal, în Parlament, asta cu part-time-ul și poate și alte aberații de măsuri introduse, care nu fac decât să distrugă economia. Nu înțeleg de ce PSD-ul vine și modifică ceea ce a făcut el... adică... el, eu, Ponta, nu mai contează. De ce umblați pe dividende, în domeniul HoReCa? Aveți și alte zone de unde puteți aduce și voturi”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu