Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a oferit un interviu în exclusivitate pentru DCNEWS în care a vorbit despre pelerinajul de Sfântul Andrei.
Amintim încă de la început că Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, amenință cu instanța dacă, din cauza restricțiilor din pandemie, nu va putea să ajungă, în ziua de Sfântul Andrei, la peștera Apostolului, din apropierea localității Ion Corvin, județul Constanța.
Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a oferit un interviu, exclusiv pentru DCNEWS, privitor la pelerinajul de Sfântul Andrei:
„Trebuie să vorbim despre cine a fost această mare personalitate apostolică, care a marcat primul secol creștin, trecând la cele veșnice în anul 69. A fost unul dintre cei mai importanți apostoli. Frate cu Petru, socotit primul ucenic al Mântuitorului. L-a însoțit pe Hristos în drumurile sale prin Orient, a fost martor al minunilor pe care Dumnezeu, întrupat, le-a săvârșit pe pământ. A fost martorul patimilor, care au culminat cu Învierea cea de a treia zi.
Evlavia pe care o are poporul nostru, mai ales că Sfântul Apostol Andrei este socotit evanghelizatorul nostru, cel care ne-a creștinat. Evlavia față de Sfântul Andrei este pe măsură, iar oamenii au fost întotdeauna bucuroși să facă aceste pelerinaje. Pelerinajul e o formă de respect, de cinstire a apropiaților Lui Dumnezeu care și-au asumat natura omenească.
Dacă se duc mii de oameni la Sfânta Parascheva, la Sfântul Dimitrie Basarabov, la Sfântul Andrei, unul dintre apostolii Lui Hristos, fratele lui Petru, cum să le interzici să nu se ducă? E vorba de o tradiție, pelerinajele religioase durează de secole. În 1508, la Curtea de Argeș, este canonizat primul sfânt pe pământ românesc. Nu era român, era Patriarhul Nifon al Constantinopolului, care a fost și Mitropolitul Țării Românești și omul care l-a format cultural și spiritual pe principele, astăzi canonizat, Neagoe Basarab“, precizează Dan Ciachir.
„Pe de altă parte, e firesc și e o onoare pentru Înaltpreasfințitul Teodosie, ca și pentru credincioșii săi, să conducă o eparhie, Dobrogea de Sud, unde a venit Sfântul Andrei, în care Teotim a fost episcop încă din vremea primului ținut ecumenic și în care Ioan Casian, care a creat și o legătură între Orientul creștin și Occident, pentru că el a stat multă vreme la Marsilla, a întemeiat acolo o mănăstire, a trăit.
Lucrurile acestea, pe care oamenii politici nu le cunosc, le știu credincioșii și le intuiesc însemnătatea. Ca întotdeauna, Arhiepiscopul Teodosie dovedește o conștiință bisericească foarte profundă, pe care a mai arătat-o anul acesta de 2-3 ori. În plus, participarea la pelerinajele de la Sfântul Dimitrie Basarabov, de pe dealurile Patriarhiei, a fost și reprezentativă și cât se poate de cuviincioasă și în respectul rânduielilor medicinei, pe care Biserica nu a nesocotito niciodată“, punctează publicistul.
„S-ar putea să-și amintească oamenii noștri politici că la noi medicina începe în biserici. Așa cum în Bizanț a fost Sfântul Vasile, care a ridicat multe spitale și azile de bătrâni, în România, medicina începe prin biserică. Ulterior ajunge la Curtea Domnească prin bolnițe. Acestea erau niște mici spitale în jurul unor biserici, cum ar fi Polovragi, Curtea de Argeș, Cozia, ori cele din Moldova, unde se îmbina asistența medicală cu cea spirituală. Biserica noastră a respectat, ca întreaga biserică creștină, medicina și pe medici.
La nivel local, autoritățile sunt mai respectuoase față de biserică, lucru care se întâmpla și în regimul comunist, vă pot spune în cunoștință de cauză. Era un nivel mai modest, vorbesc de județe, închideau ochii, ei înșiși își botezau copii cu ușile bisericii închise sau acasă. De acolo au ieșit niște oameni politici de stânga, care numai de stânga nu au fost. Din fericire pentru PSD, nu a fost niciodată un partid de stânga. Oameni politici care au sprijinit biserica în primul deceniu al anilor 1990. În provincie funcționa o altă lege, e greu de spus, oamenii se cunoșteau. Se făceau și excursii, fără mult tam-tam, la Paris, Viena, la Constantinopol și asta trebuie înțeles. Însă, eu mă cutremur că niște oameni politici își iau asemenea răspunderi de înfruntare și sigur o să îi coste electoral.
Oricum, pretutindeni se merge spre un acord între biserică și autorități și, în Franța, sunt mai mulți doritori să meargă la liturghie. E păcat să fie lezat acest sentiment religios, al unor oameni care vor să învețe și disciplina, iar punctul aceste al Dobrogei este foarte important, la fel ca pelerinajul la Sfânta Muceniță Parascheva, la Sfânta Filofteia de la Argeș, la Sfântul Dimitrie Basarabov. Dacă în fruntea unor pelerini e un preot sau un călugăr, altfel îl ascultă lumea decât pe un vardist. Deja se pare că s-a reușit lucrul ăsta la pelerinajul de la Sfântul Dimitrie“, a conchis Dan Ciachir.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News