Un protest, la care a participat aproximativ 200 de persoane, a avut loc marți seară, în Piața Vineri din București, un loc încărcat de istorie, unde acum 33 de ani comuniștii au dărămat o biserică cu hramul Sfintei Parascheva.
UPDATE
Forțele de ordine și-au făcut apariția. Potrivit unor surse aflate la fața locului, jandarmii au întrerupt rugăciunea, le-au cerut să îndepărteze bannerul și să lase steagurile mai jos deoarece pare o manifestație mult prea patriotică.
Știrea inițială
Tinerii au afișat un banner pe care scrie: 'Libertatea religioasă nu se negociză'. De asemenea se rostesc rugăciuni, printre care și Acatistul Sfintei Parascheva.
VIDEO:
'Mesaj de solidaritate cu creștin - ortodocșii din toată țara. A avut loc cea mai gravă încălcare a dreptului la libertatea religioasă din ultimii 30 de ani.
Ne exprimăm indignarea față de măsurile adoptate de autorități prin care s-au interzis pelerinajele și s-au restrâns drepturile cetățenilor în mod abuziv încă o dată.
Cerem revenirea asupra măsurilor adoptate și respectarea drepturilor și libertăților garantate de Constituția României:
respectarea principiilor libertății constiinței și a autonomiei cultelor religioase.' spun organizatorii evenimentului, Asociația Neamunit, care punctează că protestul se desfășoară cu respectarea măsurilor sanitare.
Denunțăm grava încălcare a Constituției și a Convenției Europene pentru Drepturile omului, amestecarea statului în cultul bisericii, precum și interzicerea abuzivă și discriminatorie de a limita accesul doar unor cetățeni la anumite procesiuni și servicii religioase.
Măsurile exagerate și disproporționate față de creștini, luate fără nici un fel de consultare, în ciuda pregătirilor minuțioase ale organizatorilor, denotă o lipsă de respect față de noi și de lege.
Spunem bine? Hai cu noi!
Marți în București, Miercuri în Iași!
Art. 9 (libertatea de gândire, de conștiință și de religie) din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale:
„1. Orice persoană are dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie; acest drept include libertatea de a-și schimba religia sau convingerea, precum și libertatea de a-și manifesta religia sau convingerea în mod individual sau în colectiv, în public sau în particular, prin cult, învățământ, practici și îndeplinirea ritualurilor.”
Constituția României:
„Art. 29 – Libertatea conştiinţei
(1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
Art. 39 – Libertatea întrunirilor
Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.”' se arată în descrierea evenimentului de pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu