Credincioșii sărbătoresc anual, pe 12 decembrie, ziua Sfântului Spiridon, episcop al Trimitundei, cunoscut drept "Sfântul călător". Această sărbătoare este marcată de procesiuni religioase, slujbe și obiceiuri tradiționale, iar mii de pelerini se roagă pentru sănătate și bunăstare.
Citește și: Este brânza sănătoasă? Descoperire la Harvard
Sfântul Spiridon este cunoscut între credincioși pentru puterea sa de a face minuni și de a vindeca boli. Se spune că moaștele sale părăsesc racla pentru a veni în ajutorul celor care se roagă cu credință. Clericii au relatat că moaștele dispar uneori din biserica din Corfu și revin acoperite de praf și urme de iarbă, semn că Sfântul Spiridon "a fost plecat" să ajute oamenii.
Datorită acestor minuni, Sfântul Spiridon este supranumit "Sfântul călător". Se spune că, din cauza eforturilor sale, împreună cu oamenii, întreaga lui încălțăminte se tocește. Din acest motiv, pe 12 decembrie, preoții de la catedrala din Corfu împart veșmintele și papucii sfântului, care sunt ulterior dăruiți mănăstirilor ortodoxe din întreaga lume.
La București, moaștele Sfântului Spiridon au fost depuse miercuri seară la Catedrala Mitropolitană, unde credincioșii au putut participa la slujba Vecerniei, unită cu Litia și Utrenia.
Printre rugăciunile adresate Sfântului Spiridon, cea mai cunoscută este următoarea:
"Apărătorului credinței să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare. Toți care prin ale lui înspățate învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni! Întinde mâna ta cea dreaptă, cu care de-a lungul vieții ai săvârșit atâtea minuni, și binecuvântează-ne pe noi toți, cei care venim la tine cu credință!"
Conform tradiției populare, Sfântul Spiridon apără pe cei care îi cinstesc ziua și îi pedepsește pe cei care îl nesocotesc. Se spune că nu este bine să se muncească în gospodărie – să nu se coasă, să nu se spele rufe și să nu se facă curățenie – pentru a nu atrage paguba. De asemenea, în sate, vitele nu sunt înjugate, iar animalele de tracțiune primesc hrană din mână.
Sfântul Spiridon s-a născut în jurul anului 270 în Skia, Cipru, și a fost ales episcop al Trimitundei. A participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea în 325, iar după moartea sa, în anul 348, moaștele au fost mutate la Corfu, unde se află și astăzi. Este cinstit ca ocrotitor al cizmarilor, cojocarilor și olarilor, iar puterile sale vindecătoare și protectoare sunt invocate an de an de mii de credincioși.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu