Nancy Pelosi, șefa democraţilor din Congresul american, a dat vineri undă verde trimiterii actului de acuzare a preşedintelui Donald Trump în Senat.
Nancy Pelosi va cere un vot pentru autorizarea deschiderii procesului de destituire a acestuia "săptămâna viitoare". Democraţii şi republicanii sunt angajaţi într-o dispută de la punerea sub acuzare, la 18 decembrie, a lui Trump de către majoritatea democrată din Camera Reprezentanţilor pentru "abuz de putere" şi "împiedicarea bunei activităţi a Congresului" în dosarul privind Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.
Un proces urmează să fie organizat în Senat, unde republicanii sunt majoritari, pentru a decide sau nu destituirea sa. Dat fiind sprijinul puternic de care se bucură în rândul republicanilor, Trump ar urma să fie achitat. Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, a aşteptat mai mult de trei săptămâni până să iniţieze trimiterea actului de acuzare în Senat, condiţie esenţială pentru deschiderea procesului.
Ea a anunţat, într-o scrisoare adresată grupului său parlamentar, că a cerut şefului democrat al Comisiei Juridice "să fie pregătit să supună la vot în şedinţă plenară săptămâna viitoare o rezoluţie pentru a-i numi pe responsabilii" democraţi care vor fi însărcinaţi cu asumarea rolului de procurori "şi să transmită actul de acuzare Senatului".
Ea se va întâlni cu congresmenii din grupul său marţi pentru a dezbate "cum trebuie procedat mai departe". "După o săptămână de presiune puternică (...), Nancy Pelosi a cedat în cele din urmă", a reacţionat un senator republican, Josh Hawley.
Democraţii îl acuză pe Donald Trump că a abuzat de puterea sa cerând Ucrainei să-l ancheteze pe Joe Biden, un potenţial rival la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Denunţând o "mascaradă", miliardarul susţine că este nevinovat.
Prin punerea sa sub acuzare, Camera Reprezentanţilor l-a găsit vinovat pe preşedinte "de faptul că a cerut unui guvern străin să intervină în alegerile din 2020 pentru propriul său interes personal şi politic", a scris Nancy Pelosi.
"Toţi senatorii sunt acum în faţa unei alegeri: să fie loiali preşedintelui sau Constituţiei. Nimeni nu este deasupra legilor, nici măcar preşedintele", a adăugat ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu