În mandatul Laurei Codruța Kovesi la DNA au fost achitări pe bandă rulantă în dosare cu greutate. Au fost ani distruși, vieți terfelite, oameni nevinovați puși la zid pentru a se demonstra, într-un final, că au fost nevinovați.
DNA, sub mandatul lui Kovesi, a lovit în toate structurile - de la politică, administrație publică, chiar și lumea medicală sau a actorilor. Au fost cazuri răsunătoare care s-au încheiat scurt - "achitat definitiv". Pentru știrile cu achitări abia s-au găsit câteva rânduri în ziare sau câteva secunde într-un jurnal de știri, dar când s-a pus eticheta de "penal", s-au scurs emisiuni întregi și au curs jigniri pe bandă rulantă în mediul online.
Laura Codruța Kovesi a lovit în autoritatea charismatică, religioasă, dar și în autoritatea aleasă politic și cea a experților. Vorbim despre oameni care aveau un cuvânt de spus în societate - judecători, politicieni, medici, actori etc. S-au cheltuit degeaba sume colosale de bani pentru ”jocuri” în justiție.
VEZI ȘI: Mircea Badea, șocat de Andreea Cosma după gestul pentru Iohannis. Ce i-a făcut, în direct
În rândurile de mai jos, veți vedea lista penalilor Laurei Codruța Kovesi în timpul mandatului de la Direcția Națională Anticorupție:
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă.
Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă a respins apelul declarat de DNA şi a menţinut decizia de achitare dată de prima instanţă.
Decizia a fost luată cu majoritatea de voturi a celor cinci membri ai completului. A existat şi o opinie separată a unuia dintre judecători, în sensul admiterii apelului DNA şi trimiterii dosarului spre rejudecare.
Avocatul Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost achitat definitiv de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la şantaj şi instigare la fals în declaraţii.
Fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu a fost achitat definitiv în dosarul în care era acuzat de instigare la complicitate la abuz în serviciu.
În 2014, actorul Mircea Diaconu a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul conflictului de interese, legat de semnarea unor contracte de către soţia sa a unor spectacole la Teatru Nottara, unde el era director. El a fost acuzat de procurori că, în calitate de director al Teatrului Nottara ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale şi apoi a semnat contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea unui spectacol de către soţia sa, actriţa şi regizoarea Diana Lupescu, contract în baza căruia s-ar fi realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.
Judecătorii Gabriela Bîrsan și Iuliana Pusoiu au fost achitați definitiv de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție într-un dosar în care erau acuzați de DNA de mai multe infracțiuni, printre care și luare de mită.
Primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un dosar în care a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare pentru luare de mită, sentinţa fiind anulată în urma rejudecării procesului în baza unei decizii CEDO.
Medicul Șerban Brădișteanu a fost achitat definitiv de Curtea de Apel București, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită, în dosarul în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA în legătură cu achiziționarea de aparatură medicală pentru penitenciare.
Medicul Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie din Capitală, a primit de la DNA hotărârea de clasare a dosarului în care era acuzată de abuz în serviciu și conflict de interese.
"Megadosarul" în care 77 de medici specialişti oncologi fuseseră puși sub acuzare pentru luare de mită a fost clasat. Astfel, DNA a mai primit o lovitură. Amintim că în 2016, Direcţia Naţională Anticorupţie anunța că 77 de medici specialişti oncologi erau urmăriţi penal pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, "după ce au beneficiat de excursii în India în schimbul prescrierii anumitor medicamente".
În 13 ianuarie 2015, medicul Marius Militaru, pe atunci șef al Clinicii de Cardiologie și Chirurgie Cardiovasculară din Constanța, a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Medicul Marius Militaru a fost achitat. Decizia definitivă aparține judecătorilor Curții de Apel Constanța.
Și europarlamentarul Ovidiu Silaghi a scăpat de DNA. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că acuzațiile de trafic de influență aduse la adresa lui Silaghi în anul 2013, în momentul în care se pregătea să devină europarlamentar, nu au putut fi dovedite. Demnitarul fusese dat pe mâna DNA de controversatul om de afaceri Nelu Iordache, care susţinea că i-ar fi înmânat personal 200.000 şpagă, pentru a nu-i rezilia contractul pentru construcţia autostrăzii Arad Nădlac, iar firma lui Iordache să poată deconta în continuare lucrările.
Fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan Radu Ruşanu şi Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu au fost achitaţi de ÎCCJ în dosarul ASF-Carpatica.
Procurorii DNA au dispus clasarea faţă de Tiberiu Niţu, la data faptelor procuror general al României, pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în dosarul privind accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului Bogdan Gigină, pentru că nu mai erau întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de abuz.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-au achitat pe preşedintele PNL, Ludovic Orban, în dosarul în care era acuzat că ar fi cerut, în 2016, bani unui om de afaceri, pentru campania electorală pentru Primăria Capitalei.
Fostul șef al Poliției Rutiere, Lucian Diniță, a fost achitat definitiv de Curtea de Apel București în dosarul în care procurorii DNA l-au acuzat că ar fi luat mită un miel, doi curcani şi cinci păstrăvi pentru eliberarea unui permis de conducere.
După aproape patru ani, timp în care numele i-a fost târât în noroi și a trecut pe lângă moarte din cauza suferinței tăcute, a avut zeci de termene de judecată, fiind cercetat de DNA pentru presupuse fapte de corupție, Episcopul de Oradea, Virgil Bercea, a fost achitat, definitiv, de Inalta Curte de Casație și Justiție.
DNA a clasat acuzaţiile faţă de fostul şef ANAF, Gelu Diaconu, în dosarul ce viza fapte de corupţie cu fonduril europene destinate integrării romilor, deoarece fapta nu există. Gelu Diaconu, fostul şef al ANAF, a fost demis în 2016 de premierul Cioloş după ce DNA i-a instrumentat un dosar de corupţie invalidat ulterior de instanţă.
În 5 iunie 2016, la ora 12:00, PNL a depus moțiune de cenzură împotriva Guvernului Victor Ponta, pe tema votului prin corespondență. În jurul orei 11:00, Victor Ponta, atunci premier, era chemat la DNA. Înainte de a ajunge în fața procurorilor, Victor Ponta a postat atunci pe Facebook: "E foarte bine că PNL-PDL depun azi moţiunea de cenzură! Într-o ţară democratică europeană bătălia politică se duce îin Parlament (nu la DNA sau pe site-uri)!".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News