Dacă ții post, o porție de penne all' arrabbiata sunt binevenite cu siguranță. Iată cum se prepară rețeta...
Ingrediente
600 gr roşii (bine coapte)
2 căţei mari de usturoi
1 ardei iute (crud sau uscat; sau fulgi chili)
1/2 linguriţă oregano uscat
1 linguriţă rasă zahăr
5 frunze mari de busuioc proaspăt (sau 3 fire pătrunjel)
2 linguri ulei măsline
250 gr penne
100 gr mozzarella (opţional; nu se adăugă în varianta de post)
sare, piper
Cum se prepară
Se pune multă apă la fiert cu sare. Se încălzeşte uleiul. Se adaugă usturoiul şi ardeiul iute tăiat felii. Se prăjeşte la foc foarte mic până începe să se rumenească uşor. Se adaugă roşiile decojite şi mixate în robot (dacă nu aveţi robot le puteţi da pe razătoare) şi oregano. Condimentaţi cu sare şi piper după gust. Aduceţi la fierbere. Adăugaţi pastele în apa care fierbe.
Fierbeţi sosul de roşii, la foc mediu, timp de aproape 15 minute. Amestecaţi din când în când în el, mai ales mai spre final. Gustaţi sosul şi dacă pare acid adăugaţi zahărul. Când sosul e gata, mixaţi-l foarte puţin cu un blender vertical, potrivit e-retete.ro.
Adăugaţi busuiocul tăiat, pastele scurse şi mozzarella ruptă bucăţele. Amestecaţi rapid, până pastele sunt acoperite de sos şi mozzarella e topită. În timp ce amestecaţi, gustaţi de sare. Se servesc imediat, cât sunt calde.
BONUS: Chifteluțe mănăstirești de post
Ingrediente
2 căni cu fasole boabe
1/2 franzelă
1 ceaşcă plină cu ulei pentru prăjit
2 cepe
1 căpăţână de usturoi
1 morcov
1 păstârnac
1 frunză de dafin
3 legături de mărar
1/2 linguriţă cimbru uscat
sare
piper
1 ceaşcă făină
Garnitură
200 g amestec de seminţe de quinoa şi chia
1 linguriţă ulei
sare
Cum se prepară
Se pune fasolea de seară, la umflat. A doua zi se pune la fiert, după 15-20 minute, se scurge, se clăteşte fasolea şi se pune din nou la fiert, în apă fierbinte, scrie gustos.ro. Când începe să fiarbă, se adaugă ceapa, morcovul, păstârnacul curăţate şi tăiate cuburi, frunza de dafin şi 1 linguriţă rasă cu sare.
După ce totul este fiert, se scurge fasolea foarte bine, se pasează cu furculiţa (nu trebuie să rezulte o pastă), se adaugă miezul de pâine înmuiat şi bine stors, verdeaţ tăiată mărunt, piper, cimbru, usturoiul pisat şi se omogenizează bine totul. Se formează chifteluţe, se trec prin făină, se prăjesc în ulei şi se scot pe hârtie de bucătărie.
Pentru garnitură, se pun seminţele la fiert în apă, cu puţină sare. După 15-20 minute, se strecoară seminţele şi se amestecă cu puţin ulei. Pe farfurie se face o insulă cu seminţe, alături chifteluţele şi se servesc. Drept garnitură, fiecare foloseşte ce are şi ce doreşte, cartofi, orez, paste sau se consumă fără garnitură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu