Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România face precizări legate de discuţiile pe tema Pilonului II de pensii.
Pilonul II de pensii reprezintă una dintre temele principale de discuţii şi supoziţii atât în spaţiul public cât şi în rândul societăţii civile când vine vorba despre sistemul de pensii. Cu toate acestea, se pare că nu există, cel puţin deocamdată, niciun document sau proiect oficial legat de Pilonul II. Anunţul a fost făcut de către Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), cel care a declarat că nu a primit niciun document cu privire la Pilonul II de pensii şi nici nu există un dialog susţinut în privinţa unui document sau vreunui proiect legat de Pilonul II, la Forumul Internaţional Asigurări - Reasigurări 2018 (FIAR).
"În ultima vreme am văzut apărând pe surse informaţii vizavi de discuţiile constante pe care le avem cu diverşi oficiali vizavi de Pilonul II, de existenţa unui document pe care îl negociem şi aşa mai departe. Aici vreau ca lucrurile să fie foarte clare: nu am văzut niciun document şi nu există un dialog susţinut în privinţa unui document sau vreunui proiect legat de Pilonul II. Deci orice informaţie ar apărea pe surse din acest punct de vedere sunt informaţii false.
O astfel de negociere nu există şi nici nu suntem la curent cu existenţa unui document. Aşteptăm să-l vedem şi în momentul în care îl vom vedea ne vom exprima un punct de vedere în ceea ce-l priveşte. Nu se pune problema să nu avem curaj. Pentru că aparent există şi această suspiciune şi nu văd de ce nu am avea curaj.
Celor care se gândesc că nu am avea curaj simţindu-ne cumva ameninţaţi de ASF vreau să le amintesc faptul că eu sunt de 10 ani în această industrie, eu nu ştiu ca cineva să fi fost pedepsit de ASF pentru opinii personale şi cu atât mai puţin pentru opinii personale în favoarea sistemului", a spus Radu Crăciun.
[citeste si]
APAPR militează pentru păstrarea nealterată a sistemului
Potrivit unei prezentări a preşedintelui APAPR, L411/2004 prevedea un calendar de creştere a contribuţiei virate către Pilonul II de la 2% (din venitul brut) în 2008 la 6% în 2016 (0,5 pp /an). După mai multe întârzieri, contribuţia a ajuns la 5,1% în 2016 şi 2017 şi a scăzut la 3,75% în 2018. Din cauza nerespectării legii, românii au acum, după 10 ani de Pilon II, sume cu 12,9% mai mici în contul personal decât ar fi avut dacă legea ar fi fost respectată. Impactul la nivelul Pilonului II este de 1,1 miliarde de euro contribuţii nevirate.
În prezent, valoarea contului mediu este de 5.999 lei, valoarea contului mediu 'activ' (alimentat lună de lună) este de 11.475 lei. Circa 1,2 milioane de romani au conturi individuale în valoare de peste 10.000 lei.
De asemenea, Radu Crăciun a arătat că fondurile de pensii sunt principalul investitor instituţional din România. Potrivit acestuia, 92% din activele de circa 9 miliarde de euro ale Pilonului II sunt investite în economia românească. Pilonul II deţine în prezent circa 7% din datoria publică a României.
Radu Crăciun susţine că povestea de succes a Pilonului II reclamă prezervarea lui în mecanismul actual de funcţionare şi că este necesară întoarcerea la graficul iniţial de contribuţie având în vedere impactul negativ pe care modificările legislative intempestive le au deja asupra sumelor strânse de români în conturile de pensii. Pentru completarea ultimei verigi lipsă a sistemului, este necesară dezbaterea în Parlament şi votarea legii plăţii pensiilor. În scopul creşterii contribuţiei Pilonului II la dezvoltarea economică ar fi utilă diversificarea universului investiţional astfel încât să fie permisă investirea în imobiliare, infrastructură, private equity şi alte clase de active.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci