Pensii de serviciu mai mici. Proiectul, pe masa comisiilor din Senat, astăzi: Varianta finală din coaliție, în șase puncte

foto freepik.com
foto freepik.com

Comisiile juridică și de muncă din Senat dezbat astăzi proiectul de lege al Guvernului prin care urmează să se reducă cheltuielile cu pensiile de serviciu. 

UPDATE: Conform Antena 3, coaliția de guvernare ar fi ajuns la o variantă finală, conform cu cererile din PNRR. Astfel, s-ar merge pe varianta unei supraimpozitări cu 15% a părţii de necontributivitate din pensiile speciale. 

În fapt, se au în vedere șase principii ce vor fi transpuse ca amendamente, după cum urmează: nimeni nu va depăși, la pensie, veniturile din activitate,  partea de necontributivitate va fi indexată anual cu 15%, pensiile se vor indexa anual, cu rata inflației, nu se permite cumulul de pensii speciale, se abrogă articolul prin care se putea beneficia de pensie specială după un mandat în CSM, pentru Apărare și Ordine publică, se elimină cinci sporuri din baza de calcul. 

Proiectul, cu amendamentele aduse de coaliție, va intra marți în cele două comisii, fiind amânat cu o zi, miercuri urmând a fi luată o decizie finală în acest sens. 

Pensii speciale vs. banii din PNRR



Proiectul de lege al Guvernului vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu, jalon inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Modificările propuse de Guvern vizează calculul pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut, stagiul de contributivitate minim fiind similar celui aplicat în sistemul public de pensii.

"Nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depăşească veniturile obţinute în perioada activă, (...) pensiile de serviciu urmând să fie calculate în funcţie de contributivitate", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Termenul de adoptare tacită în Senat se împlineşte pe 31 martie.

Preşedintele Klaus Iohannis declara joi că proiectul de lege referitor la pensii trebuie să vizeze un sistem de pensii corect, echitabil şi sustenabil.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, consideră că România nu pierde niciun euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar legea privind reforma pensiilor speciale trebuie să fie făcută ţinând cont de realităţile din acest moment.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel