S-au luat decizii la Bruxelles despre pensii și energie.
UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă a declarat, de la Bruxelles, despre capitolul pensii: ”Am prezentat că există acea limită de 9,4% în PNRR pentru bugetul de pensii și am convenit că este posibilă înlocuirea acestui indicator cu un altul care să țină cont de studiul Băncii Mondiale și de un indicator de disciplină financiară”.
Solicitat să dea mai multe detalii, premierul a răspuns: ”Este foarte important să clarificăm un aspect relevant. La întâlnirea avută cu doamna președintă von der Leyen, nu am intrat în detalii. Nu am avut nici timpul necesar, nici elementele pregătite pentru a discuta aceste detalii. Am discutat elementele de principiu și am spus, în argumentarea făcută, că am dat aceste exemple cu jalonul de la pensii, de la decarbonare, de la transport, să înțeleagă, de principiu, care este intenția, obținând acordul dumneaei ca, la nivelul comisiilor de specialitate, tehnic să fie stabilitate toate detaliile”.
Nicolae Ciucă a trimis către raportul Băncii Mondiale, când a fost întrebat despre vârsta de pensionare.
Vezi anunțurile complete:
Știrea inițială
PNRR va fi ajustat, conform unor surse citate de Antena 3. Procentul de 9,4% din PIB pentru pensii va fi eliminat, dar nu majorat, și înlocuit cu alte condiții. Conform sursei citate, vor putea fi majorate pensiile, dar vor fi implementate alte condiții, precum creșterea vârstei de pensionare pentru angajații MAI și MApN. De asemenea, ar urma să fie introdusă imposibilitatea ca pensia să depășească salariul în plată, pentru toate categoriile. Se pare că ar exista și alte condiții ce urmează a fi implementate până la sfârșitul anului, condiții ce ar fi ajuns deja la Ministerul Muncii.
De asemenea, au fost discuții pe tema energiei. Ar urma să se renunțe la plafonarea prețului lemnelor de foc și va fi găsită o altă soluție, una de compensare. Va fi, de asemenea, o nouă OUG pe energie, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie. Nu ar urma să fie modificări importante pentru consumatorii casnici.
Citește și:
”Eu personal mă bucur că domnul preşedinte a început să gândească social-democrat. Eu, personal, mă bucur că am văzut şi alţi membri din PNL că au început să gândească social-democrat”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.
”Eu mă bucur că amprenta PSD la guvernare este una puternică şi că discutăm cu toţii despre majorarea pensiilor. Este un lucru bun”, a subliniat ministrul Marius Budăi.
Despre procentul cu care ar putea creşte pensiile, Marius Budăi a spus că PSD a venit cu o propunere argumentată. „Am venit cu cifrele pe masa coaliţiei, cu o creştere de cel puţin 10%, ceea ce este peste 10% nu este decât în interesul cetăţenilor, dar nu vreau şi o să refuz să particip la o licitaţie de procente pe seama seniorilor României”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii.
Premierul Nicolae Ciucă se află într-o vizită oficială la Bruxelles.
”Efortul nostru nu e în zadar. CSAT a decis să nu se închidă termocentralele pe cărbune! "Stimularea investițiilor pe termen scurt și mediu în dezvoltarea producției de gaze naturale, atât onshore, cât și offshore, utilizarea, pe termen scurt, a tuturor resurselor energetice pe bază de cărbune pentru a traversa această criză energetică" - comunicat CSAT. La Bruxelles, prim-ministrul Ciucă are sarcina să pună în aplicarea decizia CSAT! Nu închideţi acum producţia pe cărbune, renegociaţi termenele din PNRR! Vom continua demersul nostru şi la zăcământul de gaze de la Caragele şi la obiectivele hidro care nu sunt suficient valorificate. România trebuie să devină rapid independenta energetic”, a scris Daniel Zamfir pe Facebook.
"Dacă reuşeşte, este o realizare mai mare decât intrarea în Schengen. De ce spun asta... citește continuarea aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu