250 de parlamentari au semnat pentru pensii speciale. Pensia unui parlamentar cu trei mandate ar urma să ajungă la 4.000 de lei, în condițiile în care-i va fi indexată indemnizația de parlamentar, și "așa mică", după cum se vorbește pe holurile Parlamentului.
Proiectul discutat, marți, la ședința grupului deputaților PSD, arată că pensiile speciale vor fi calculate prin prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Pe modelul Parlamentului European, după cum a subliniat unul dintre inițiatori, Petre Daea, deputat PSD.
În Parlamentul European, indemnizația NU se indexează
Mircea Diaconu, fost senator PNL și europarlamentar independent, a declarat pentru DC NEWS, că în "Parlamentul European nici nu se ține cont de mandate. Este așa: după un an de mandat, în condițiile în care ai vârsta, 63 de ani, se poate obține pensie. Nu se indexează indemnizația, este fixă. E diferit subiectul. E o varză. În general, în România, se comentează salariile parlamentarilor și nu se introduc noțiunile clare. Indemnizația nu este ca un salariu. Nu există contract de muncă, este o indemnizație fixă, și atunci, cred eu din bun simț elementar, nici nu poți să aplici indexări a ceva cu un procent care... nu".
Comparăm pensiile, dar... munca?
Întrebat dacă se compară munca depusă de un parlamentar român cu una a unui parlamentar european, așa cum sunt comparate salariile, luând în calcul doar ultimul exemplu, că parlamentarii români au muncit trei zile în ultimele trei săptămâni, Mircea Diaconu a spus că "asta nu mi se pare deloc normal, eu am avut discuții cu parlamentarii români și le-am sugerat să-și ia notițe după Parlamentul European. Programul este full, liber ești o săptămână jumate la Crăciun și o lună și zece zile vara. În rest, totul se lucrează și, dacă nu te duci, nu primești bani. Sistemul este cu diurnă pe zi. (...) Dacă nu te duci și nu lucrezi, nu ai diurna. Nu sunt discuții publice pe temele astea. Ori, la noi, nu știu ce se întâmplă, efectiv nu pricep, ar putea să fie făcute niște reglementări prin care să fie ocolite gropile în care, una-două, calcă, niște gropi știute de mulți ani de zile, trebuie să le astupi". "Acum e o chestiune mult discutată în România, pare că parlamentarul român mănâncă bani foarte mulți, (...) Comunicarea publică este că parlamentarul român consumă și apare o sumă uriașă și apare mereu la indemnizație și forfetarea, care înseamnă costuri de birou, salarii de asistenți, care nu sunt banii parlamentarului, el duce acasă o indemnizație foarte mică, adevărul e că este foarte mică. Dacă se introduce și discuția pentru pensie, pentru ei, n-aș fi contra, sincer să fiu. Ar fi populist să faci un cap de țară câtă vreme ei iau o mie de euro, nici atât indemnizația, iar pensia adăugată este destul de mică în raport cu pensii și salarii incredibil de mari la niște meserii părerea mea obscure și oculte".
Norica Nicolai, despre diferența dintre Parlamentul României și Parlamentul European
Norica Nicolai, europarlamentar PNL, a spus, contactată de DC News, cum vede acest proiect de lege: "Este într-un fel copiat după modelul european. De fapt, sunt și alte Parlamente care acordă indemnizații speciale parlamentarilor pentru perioadele de mandat. Proiectul de lege trebuie făcut într-o formulă rezonabilă care să nu depășească anumite sume de bani. Nu trebuie să fie costuri exorbitante. Cred că este și o chestiune de oportunitate".
Întrebată dacă un europarlamentar, după ce își termină mandatul, are o indemnizație specială, Norica Nicolai a zis: "Da, este o indemnizație specială. Este un fel de pensie specială pe care europarlamentarii o primesc atunci când îndeplinesc condițiile de pensionare. Nu este nimic nou. Este o prevedere care este în regulamentul Parlamentului European, dar și în regulamentul Comisiei Europene. Este o prevedere atât pentru parlamentari, dar și pentru funcționari. Cred că aceasta este diferența dintre Parlamentul României și Parlamentul European".
Cătălin Ivan: Nu îmi sună bine acest proiect
Contactat de DC News, europarlamentarul Cătălin Ivan a spus că nu vede cu ochi buni proiectul pensiilor speciale.
"Să imporți din regulamentul Parlamentului European doar sistemul de pensii fără toate celelalte drepturi și obligații pe care le au europarlamentarii... nu are sens. Întregul sistem de remunerare ar trebui regândit. Nu cred că este o soluție să vii doar cu o lege pentru pensii speciale. Mi se pare că este gândită de niște deputați și senatori care urmează să iasă la pensie și vor să-și facă anii mai liniștiți. Nu îmi sună bine acest proiect. Se încearcă un import pe bucățele, fără o logică, fără o imagine de ansamblu", a spus Cătălin Ivan, pentru DC News, despre legea pensiilor speciale.
Întrebat dacă există o indemnizație specială pentru un europarlamentar după ce termină mandatul, Cătălin Ivan a spus: "Da, în funcțiile de contribuțiile pe care le avem la Uniunea Europeană. De exemplu, la un mandat de cinci ani ai o pensie, la două mandate... este altă pensie și așa mai departe, începând cu vârsta de 63 de ani. În Parlamentul European este alt sistem. În acest moment, România nu este la nivelul Uniunii Europene sau salarizarea deputaților și senatorilor nu este aceeași... ca principiu vorbind. Cei care au semnat această lege se gândesc la pensiile lor, lucru care nu este corect. Repet: legea nu cred că este bună. Am câteva rezerve".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu