Află în articol care pensii ar putea scăpa de impozitare.
Pensiile sub 3.000 de lei s-ar putea să nu fie impozitate. Inițiativa a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru Buget-Finanțe din Senatul României.
"Inițiativa parlamentarilor PNL a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru Buget-Finanțe din Senatul României. Aceasta vizează neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei.
Votul acordat în Comisia pentru Buget-Finanțe a fost unul în unanimitate. Ulterior, inițiativa o să fie dezbătută de către senatorii din Comisia pentru Muncă.
Actul normativ semnat de către parlamentarii liberali stabilește faptul că „Venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit titulului V – Contribuții sociale obligatorii”.
În acest sens, plafonul la care veniturile din pensii sunt neimpozabile o să crească, de la 2.000 lei la 3.000 lei", anunță PNL într-un comunicat.
Semne bune anul nou are: cele peste două milioane de români beneficiari ai voucherelor sociale de 250 de lei vor primi bani şi în 2023! Mai mult, sumele pentru luna decembrie 2022 vor intra mai devreme pe carduri pentru a permite românilor să se pregătească pentru masa de Crăciun.
Mai multe categorii de români vor putea beneficia de vouchere sociale de 250 lei anul viitor. Potrivit unui proiect de OUG pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 63/2022 privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situaţii de risc de deprivare materială şi/sau risc de sărăcie extremă, suportate parţial din fonduri externe nerambursabile, precum şi unele măsuri de distribuire a acestuia, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) propune introducerea pe lista beneficiarilor a unor noi categorii de persoane.
Cine beneficiază de vouchere sociale de 250 lei în 2023
Vouchere sociale de 250 lei vor ajunge, în 2023, la:
a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023.
b) persoanele – copii și adulți -, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
c) familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
d) familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
e) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu