EXCLUSIV  Pensiile magistraților nu pot fi recalculate, securitatea lor financiară fiind un drept constituțional. Tudorel Toader: ”Nu este un privilegiu”. Precizarea din PNRR

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

CCR a motivat decizia cu privire la pensiile magistraților, hotărâre luată la sesizarea ÎCCJ. Conform judecătorilor CCR, nu pot fi recalculate pensiile magistraților, aceștia având în drept constituțional securitatea financiară. 

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a vorbit despre decizia CCR cu privire la pensiile magistraților. În cadrul emisiunii ”Culisele Justiției”, cu Laura Duță, de la DCNews și DCNewsTV, Tudorel Toader a spus că ”decizia era de așteptat, pentru că chiar în jalonul 215 din PNRR care face referire la pensiile speciale, se face și mențiunea riguros corectă: ”cu respectarea deciziilor Curții Constituționale”. Să ne amintim că instanța de contencios constituțional a pronunțat o decizie cu privire la pensiile magistraților încă din anul 2010, decizia 900, în care a stabilit reperele statutului magistraților, judecători și procurori. Știm că jurisprudența CCR este obligatorie pentru tot românul, este obligatorie chiar și pentru legiuitor. Între timp, instanța s-a mai pronunțat cu privire la statutul magistraților și altor legi prin care s-a propus modificarea acestui statut. Așadar, era de așteptat. Dacă ne uităm în prezenta decizie, foarte multe referiri sunt făcute la deciziile anterioare în materie”. 

Magistratul din România este unul european, aplicând norme europene din convenții, tratate, acte internaționale la care România este parte, a spus Tudorel Toader. Fostul ministru a mai punctat că magistratul trebuie să aibă statut, drepturi și obligații similare cu cei europeni. ”Eu cred că pensia nu este un privilegiu, ci un drept pe care magistratul îl are după activitatea pe care o desfășoară” a adăugat el, punctând că majoritatea nu se mai pot reorienta după pensionare, nu mai profesa nici măcar în avocatură.

Vezi mai mult în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel