Pensiile și salariile funcționarilor publici din Ucraina, amânate din cauza războiului

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Aproape 12 milioane de persoane, funcționari publici, profesori și pensionari, riscă să își primească banii cu întârziere din cauza războiului din Ucraina.

Guvernul ucrainean se confruntă cu perspectiva de a amâna pensiile și salariile funcționarilor publici dacă ajutorul financiar occidental crucial nu va fi aprobat în curând, a declarat miercuri vicepremierul Iulia Svyrydenko pentru Financial Times, scrie Reuters.

De la invazia Rusiei din februarie 2022, Kievul și-a investit toate veniturile în apărare, bazându-se pe sprijinul extern pentru a acoperi totul, de la pensii la plăți sociale.

Dar pachete de finanțare cheie, inclusiv 50 de miliarde de euro (55,54 miliarde de dolari) de la Uniunea Europeană, au fost blocate la Bruxelles și Washington.

”Sprijinul partenerilor este extrem de critic. Avem nevoie urgentă de el”,a declarat Svyrydenko pentru sursa menționată.

Vicepremierul a declarat că 500.000 de funcționari publici, 1,4 milioane de profesori și 10 milioane de pensionari ar putea suferi întârzieri la plată.

De altfel, oficialii de la Kiev speră la o ”injecție” financiară imediată, de 18,5 miliarde de euro și peste 8 miliarde de dolari, pentru a putea acoperi deficitul bugetar de 43 de miliarde de dolari din 2024.

De asemenea, Svyrydenko a declarat pentru Financial Times că speră ca finanțarea UE să fie aprobată în februarie și livrată în martie.

Ucraina a primit 38 de miliarde de euro, în 2023

Ucraina a primit peste 38 de miliarde de euro (42 miliarde de dolari) ajutor internaţional în 2023, în contextul războiului în curs împotriva invadatorilor ruşi, informează miercuri dpa, scrie Agerpres.

”Acest ajutor ne-a permis să finanţăm toate cheltuielile necesare”, a declarat ministrul ucrainean al finanţelor, Serhii Marcenko, pentru Forbes.

Majoritatea banilor au mers către apărarea împotriva forţelor Kremlinului, însă o parte au fost de asemenea folosiţi pentru a finanţa refugiaţii interni, pensiile şi salariile de stat.

Potrivit lui Serhii Marcenko, anul 2023 a fost mai stabil financiar decât 2022, însă fiecare zi de război costă 120 de milioane de euro.

Rusia şi-a lansat invazia în februarie anul trecut, iar Ucraina a primit de atunci sprijin occidental substanţial, sub formă de echipamente şi informaţii militare.

În ceea ce priveşte anul ce urmează, ministrul ucrainean a spus: ”Sunt mai puţin îngrijorat de 2024 decât sunt de 2025”.

Acest lucru este cauzat în special de incertitudinile privind viitorul sprijin din partea Uniunii Europene şi SUA în 2025, în contextul alegerilor ce vor avea loc în 2024 atât în UE, cât şi în SUA.

Pentru anul 2024, Marcenko a afirmat că Ucraina are nevoie de circa 33 de miliarde de euro din străinătate. 

Citește și: Reuters: Ucraina a reușit să amâne plata datoriilor până în 2027

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel