Salariile din sectorul public şi pensiile vor fi îngheţate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011, potrivit Ordonanţei 80/2010 adoptate marţi de deputaţi, care viza iniţial adoptarea unor măsuri de reducere a arieratelor şi de asigurare a finanţării împrumuturilor făcute de administraţiile locale.
Proiectul a fost aprobat cu 146 de voturi pentru, 104 împotrivă şi patru abţineri iar Opoziţia a anunţat că îl va contesta la Curtea Constituţională a României (CCR).
Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei 80/2010 a fost introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor la solicitarea liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader, deşi Opoziţia a criticat acest demers, susţinând că în acest caz forul se "descalifică".
La propunerea deputatului PSD Aura Vasile programul de dezbatere a fost prelungit, după ce ea a sesizat că deputaţii nu au primit raportul asupra acestui proiect de lege.
La reluarea dezbaterilor, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a criticat "modul şmecheresc" în care proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a plenului, cerând acordarea unui termen de trei zile pentru ca parlamentarii să studieze raportul. În plus, el a arătat că PSD nu va vota acest proiect de lege.
În schimb, preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a arătat că plenul a aprobat dezbaterea acestui act normativ în şedinţa de plen de marţi.
În acest context, viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a propus retrimiterea actului normativ la Comisia de buget, însă propunerea sa a fost respinsă de plen cu 86 de voturi favorabile, 123 împotrivă şi două abţineri. El a precizat că PNL nu va vota şi va contesta la CCR proiectul de lege, susţinând că acesta nu întruneşte condiţiile legale.
"Dacă majoritatea va reuşi să voteze acest proiect de lege, îl vom contesta imediat la Curtea Constituţională", a spus Nicolăescu.
Acesta a motivat că un proiect de lege nu poate fi modificat substanţial în Camera decizională. Liberalul a afirmat că au fost introduse un "noian" de capitole noi.
"În situaţia în care într-una din Camere, în speţă Camera decizională, se introduc capitole noi care nu au de-a face cu textul iniţial, proiectul de lege trebuie să se întoarcă la prima Cameră sesizată să se ia cunoştinţă, să se exprime asupra acestor propuneri şi după aceea se întoarcere la a doua Cameră, care este Camera decizională", a explicat el.
"Deşi se anunţă pe foarte multe canale în mod demagogic şi diversionist că este posibil ca în 2012 să se majoreze salariile, în textul de lege scrie negru pe alb că nu se vor majora salariile, ci că se vor menţine la nivelul celor din 2011. (...) Nu-i mai lăsaţi pe reprezentanţii dumneavoastră, stimaţi membri ai grupului majoritar, să vă mai mintă pe dumneavoastră şi pe cetăţeni că dumnealor prin amendamentele făcute doresc să nu se modifice pensiile şi salariile şi ca atare românii să trăiască tot mai prost", a spus el, adăugând că amendamentele adoptate în comisie nu sunt semnate de niciun deputat.
Liberalul a apreciat că actul normativ nu ar fi trebuit să fie adoptat înaintea proiectului de lege privind aprobarea indicatorilor macro-economici ai României.
Şi social-democraţii Viorel Ştefan şi Mircea Duşa au arătat că PSD va contesta la CCR acest proiect de lege.
"Încălcaţi cu nonşalanţă Constituţia, pentru că Parlamentul României a fost sesizat pentru modificarea articolului 11 din OUG 37/2008 şi dumneavoastră aţi adăugat o nouă lege acestei sesizări şi noi suntem în afara cadrului de sesizare. Este neconstituţional. Vom ataca la CCR această lege şi în mod cert nu vă va folosi la elaborarea proiectului de buget pentru 2012, cum aţi motivat urgenţa", a spus Viorel Ştefan.
Mircea Duşa a arătat că prin acest proiect de lege se încalcă dreptul la viaţă al românilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News