Pensiile speciale: de ce se învârt aleșii în jurul cozii. Bogdan Chirieac: Peste 3-4 ani, instanțele vor spune că trebuie dați banii înapoi

Facebook Parlamentul României - Camera Deputaţilor
Facebook Parlamentul României - Camera Deputaţilor

Analistul politic Bogdan Chirieac spune că guvernanţii nu vor să elimine pensiile speciale, iar adevăratul motiv pentru care vin cu soluţii care riscă să pice la Curtea Constituţională este deblocarea banilor din PNRR. În plus, analistul arată şi cum s-ar putea elimina acestea, constituţional.

Publicitate

"Sunt discuţii între Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă pe subiectul pensiilor speciale, care nu se mai termină. Acum se discută dacă nu ar putea supraimpozita partea care nu ţine de contributivitate a pensiilor speciale. Îmi pare rău, eu nu pricep. Pensiile speciale sunt o făcătură care nu se mai poate desface. Ideea asta de a impozita parţial parcă văd că va fi considerată neconstituţională, mai ales că magistraţii îşi apără propriile pensii. Nici nu pricep, şi nici nu mai vreau să pricep", a punctat Niels Schnecker la România TV, în emisiunea Cheia Zilei. 

Chirieac: Adevăratul motiv e deblocarea banilor din PNRR. Peste 3-4 ani o să dea banii înapoi, obligaţi de instanţă

"Nu e nimic de priceput aici. Nu se doreşte, nu că sunt de nedesfăcut pensiile astea speciale. Pensia e acel venit pe care îl primeşti pe baza contribuţiei avute în perioada când ai fost în câmpul muncii. Ce e peste trebuie numit altfel, soldă viageră, salariu de merit la magistraţi, şpagă de la stat dacă vrei. Dar nu se doreşte eliminarea lor. 

Şi atunci se învârt în jurul cozii. Ba cu câte o soluţie neconstituţională, astfel încât să deblocheze banii din PNRR, să îi ia, şi apoi instanţele peste 3-4 ani să vină şi să spună că trebuie daţi banii înapoi celor care au astfel de pensii. Cum s-a mai făcut de altfel, când statul român a dat sute de mii de euro înapoi unor categorii profesionale.

Dacă vrei să o faci, poţi să o faci şi constituţional. Schimbi legea, defineşti pensia în lege, spui ce înseamnă pensie, cum e peste tot, faci un alt sistem de la bun început pentru militari, să dea statul soldă de când intri în şcoala militară, din care să îţi oprească pentru pensie, iar separat, într-un fond, să îţi bage o sumă de bani care să fie pensie suplimentară, aşa cum este pilonul II sau III. Aia e pensia de serviciu în statele NATO, nu se fixează după ureche", a replicat Bogdan Chirieac. 

La finalul lunii februarie, Banca Mondială a tras câteva concluzii despre pensiile speciale din România. 

”Principalul obiectiv al proiectului de lege este eficientizarea (în sensul scăderii cheltuielilor bugetare) și eliminarea posibilităților de a abuza de sistemul de pensii de serviciu. Prevederile proiectului de lege aliniază vechimea minimă în profesiile acoperite de pensiile de serviciu la cea a sistemului general, uniformizează perioada de referință a câștigurilor pentru toate pensiile de serviciu, reduce rata de înlocuire garantată a pensiilor de serviciu civile și elimină majorarea ratei de înlocuire a vechimii suplimentare și, cel mai important, - elimină cele mai evidente oportunități de a abuza de sistem (cum ar fi vechimea asimilată în afara profesiei pentru magistrați și capacitatea de a obține pensie peste 100% din salariul net la momentul pensionării sau posibilitatea de a se pensiona cu pensie specială redusă cu o vechime de numai 4 ani în alte profesii care presupun pensii de serviciu public). Toate aceste măsuri vor reduce numărul beneficiarilor eligibili pentru pensii de serviciu și ar crește ponderea pensiilor acestora ca urmare a contribuțiile plătite, ceea ce întărește alinierea prestațiilor la principiul contributiv", a transmis Banca Mondială.  VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel