EXCLUSIV  Pensiile speciale, gravă eroare în lege, dezvăluită în direct de către judecătorul Daniel Grădinaru, președintele CSM. Cum ar fi fost ocolit avizul obligatoriu

foto pexels
foto pexels

Sistemul de justiție nu ar fi fost consultat de către politic cu privire la varianta finală a legii care modifică pensiile speciale, așa cum s-a transmis public. 

Judecătorul Daniel Grădinaru, președintele CSM, a precizat, pentru DCNews, în emisiunea ”Culisele Justiției” cu Laura Duță, că a fost sesizată CCR legat de pensiile magistraților, legea fiind deja adoptată. El a punctat că sunt două legi, una care vizează pensiile de serviciu - sau ”speciale”, iar a doua ”cumulul pensiei cu salariul”. Cu privire la a doua, CSM nu a formulat un punct de vedere, doar cu privire la prima, în ceea ce privește stabilirea dreptului de pensie și a condițiilor de pensionare: ”Aici spunem că a fost umblat la statutul judecătorului și procurorului”. 

”Cel mai flagrant motiv a fost că s-a spus, de către inițiatori, că sistemul judiciar a fost consultat și că nu știu ce problemă avem noi. De fapt, în cursul anului trecut, la finalul anului, s-a cerut avizul obligatoriu al CSM pe o anumită formă a proiectului de lege, înainte de a o trimite la Guvern pentru a fi adoptat ca inițiativă legislativă. Acolo nu se prevedea nicio vârstă minimă de pensionare, doar o vechime în magistratură, care era conformă cu ceea ce era și înainte, adică minimum 25 de ani în profesie. (...) În Senat, s-au formulat amendamente care nu erau nocive pentru sistem - adică nu se vorbea despre vârsta minimă de pensionare, după care a fost sesizată Camera Deputaților, care devenise și cameră decizională, unde a stat trei luni fără a se întâmpla nimic. Am așteptat să fim chemați pentru a fi consultați sau la minister eventual să transmitem un punct de vedere dacă aveau de gând să trimită amendamente noi. Nu s-a întâmplat asta, au fost trimise amendamente de la Ministerul Muncii, care au schimbat radical legea inițială. S-a adoptat în forma cu amendamentele trimise de Ministerul Muncii” a punctat președintele CSM. 

Conform acestuia, avizul obligatoriu al CSM a fost dat pe un proiect de lege, ca legea să treacă într-o formă total diferită, cu avizul inițial al CSM. ”În lipsa acestui aviz aveau o problemă de constituționalitate” a precizat judecătorul. 

Cea mai mare nemulțumire este legată de creșterea vârstei de pensionare. 

Vezi mai mult în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel