Vicepremierul României, Kelemen Hunor, a explicatcare ar fi soluțiile pentru eliminarea pensiilor speciale, cel puțin din punctul său de vedere.
În emisiunea transmisă de B1 TV, vicepremierul Kelemen Hunor a expus punctul său de vedere despre care sunt soluții fiabile care pot fi luate pentru a reuși eliminarea sau măcar aducerea la un nivel de bun simț al pensiilor speciale de care beneficiază anumite categorii socio-profesionale și care deseori depășesc nivelul salarial al președintelui țării.
”Din punctul meu de vedere, statul român trebuie să decidă dacă există categorii socio-profesionale care în timpul serviciului public au niște restricții, incompatibilități. Și dacă da, atunci trebuie să decidă dacă dă ceva în plus când ies la pensie sau nu dă. Dacă vrea să dea, să stabilească cât și bineînțeles, nu poate să fie mai mare decât salariul președintelui indiferent despre ce categorie socio-profesională este vorba, fie că e magistrat, militar, fost militar. Pe de altă parte, nu pot accepta să iasă la pensie la 45 de ani. Acest lucru nu se poate accepta”, a declarat vicepremierul Kelemen Hunor.
”Da, sunt de acord, trebuie mărită vârsta de pensionare pentru acele categorii care la 45 de ani ies la pensie, primesc o pensie foarte mare, peste contributivitate, se angajează la stat sau la privat pe un salariu mare. Nu! Este o chestiune de principiu si de aici trebuie să plecăm și să stabilim o regulă generală pentru toată lumea, atunci se poate ajunge la a reglementa această mare problemă a pensiilor de serviciu sau speciale”, a mai completat Kelemen Hunor.
”Eu de aici aș vrea să încep, asta am propus în acest an și au început niște discuții dar nu au fost finalizate. Dacă nu se poate merge pe această soluție, atunci o impozitare a tuturor pensiilor care depășesc indemnizația președintelui indiferent că e magistrat sau militar, nu contează, fiindcă de obicei ei au pensii mai mari și nu toți militarii și acest lucru trebuie spus. Trebuie să impozitezi gradual, într-o măsură foarte mare și atunci poți să restabilești un echilibru și o justiție socială”, a concluzionat Hunor.
Întrebat de către realizatorul emisiunii despre cât consens și câtă înțelegere este la ora actuală în coaliția de guvernare, Kelem Hunor a declarat:
”Noi cu planul de guvernare mergem înainte, facem tot ce ne-am propus, fiindcă acolo erau lucruri și generale și direcția în care trebuie să mergem. Nu erau detalii nici în ceea ce privește impozitele sau revizuirea Constituției. E ok. Într-o coaliție în care sunt trei formațiuni politice, dacă ar fi unanimitate, atunci ați fi pe bună dreptate supărat: de ce există unanimitate, ce coaliție e... sunt discuții, există argumente, există dezbateri aprinse, este absolut normal să fie așa. Dacă PNL și PSD s-ar înțelege perfect, atunci atunci ar fi problema de ce se înțeleg așa de bine”, a mai spus vicepremierul Kelemen Hunor.
Tot în cadrul discuției, Kelemen Hunor a mai precizat că în România avem o guvernare administrativă.
”În România lipsește guvernarea politică. În România avem o guvernare administrativă: ce servesc funcționarii publici de foarte multe ori, aia se consumă, pentru că ei rămân, politicienii pleacă. Fiecare ministru vine cu idei foarte bune, reformante, programul de guvernare arată cum arată cu multe lucruri excelente. Când oamenii intră în ministere după 2-3 luni vin cu argumente că nu se poate, că trebuie să schimbi legislația în România, că dacă dai ordonanță de urgență e ok, dar se discută mai apoi de ce ai dat-o... deci, din punctul meu de vedere, lipsa guvernării politice este una dintre cauzele ineficienței, iar acest lucru trebuie schimbat. Tu, ca ministru, trebuie să stăpânești domeniul și administrația din domeniul respectiv”, a concluzionat Kelemen Hunor, vicepremierul României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu