Renate Weber, Avocatul Poporului, a vorbit despre pensiile speciale ale magistraților.
Renate Weber, Avocatul Poporului, a fost întrebată de jurnalistul Val Vâlcu despre pensiile speciale, cu precădere pensiile magistraților care, în unele cazuri, ajung la niște sume colosale:
„Curtea Constituțională e considerată o bună scuză. Zice: Domn’le, nu putem modifica pensiile speciale, că nu ne lasă CCR“, a punctat Val Vâlcu.
„Dar asta nu e adevărat, pentru că ... ultima modificare pe care au făcut-o în Parlament nu am atacat-o la CCR, pentru că am zis că în decizia pe care a dat-o Curtea Constituțională la finalul anului 2019 a spus foarte clar: Nu vă puteți atinge de pensiile magistraților, pentru că doar acelea sunt ocrotite constituțional. Pentru restul, însă, implicit era clar că e o chestiune de voință politică.“, a spus Renate Weber.
„Și de ce există două categorii de cetățeni, magistrații și ceilalți?“, a întrebat Val Vâlcu.
„Pentru că magistrații, ca profesie pe care o exercită, au un număr de incompatibilități pe care oricine altcineva nu-l are“, a spus Avocatul Poporului.
„Armata, de pildă“, a precizat Val Vâlcu.
„Armata, de aceea are pensiile de serviciu! Armata le are pentru că nici cei de la armata, o perioadă de timp, nu pot să facă niște lucruri. Dar aici era vorba de pensiile celor din politică, de la nivel central, de la nivel local. Noi nu le-am atacat, ci le-au atacat ei în instanțele de judecată. Pe baza acelei probleme de procedură, câștigă în instanță și asta e“, a spus Renate Weber.
„Dar acum vorbim de acest decalaj, de această disproporție obscenă. Unul are zeci de mii de euro, altul are 500“, a spus Val Vâlcu.
„Aici, problema cea mare la magistrați a fost felul în care s-a ajuns la calcularea acelor pensii. Aici a fost marea greșeală. Eu înțeleg să pui 85%, dar 85% nu din veniturile din ultima lună, ci din venitul din ultimul an sau din ultimii 3 ani. Ei au spus din ultima lună și unii și-au luat atunci toate concediile lăsate din urmă și au ajuns la o cifră uriașă și s-a ajuns ca pensia să fie mai mare decât a fost salariul. Asta mi se pare și mie indecent, dar, sincer, nu știu cum se poate schimba“, a completat Renate Weber.
„Ar trebui să schimbăm Constituția pentru asta? Cred că s-ar atinge cvorumul. Supărarea e atât de mare încât ar aduce la urne cele 3-4 milioane de ...“, a spus Val Vâlcu.
„Nu știu dacă ar aduce, dar nu e nevoie de schimbare de Constituție, ci strict de o bază de calcul. Eu cunosc oameni care au fost președinți de CJ și au pensii de 2-3000 de lei. Noi ne dorim să nu o aibă nici pe aia, ajungem la absurd.“, a adăugat Renate Weber.
„De ce la ei se poate iar la magistrați nu? Puterea judecătorească e ocrotită, cea politică nu e?“, a întrebat Val Vâlcu.
„Sincer? Pentru că așa a zis Curtea Constituțională și deciziile CCR sunt obligatorii. E o interpretare făcută pe baza locului pe care o are magistratul în ansamblul Constituției“, a spus Renate Weber.
„Deci, practic, au adăugat Constituției aceste precizări, că nu erau...?“, a spus Val Vâlcu.
„Le-au interpretat! E o interpretare pe care CCR are dreptul să o dea. La politicieni au invocat o chestiune de procedură“, a spus Renate Weber.
„Tot nu sunt lămurit. În Occident, acolo de unde ne inspirăm, poți să ieși la pensie de la 55 de ani, dar ți se plătește pensia de la 65 de ani mai departe (...). Magistrații nu au voie la altă activitate, ei nu au voie să aibă firme?“, a spus Val Vâlcu.
„Aceasta e o chestiune strict politică, de voință politică. Dacă ei ar sta la aceeași masă cu magistrații, cu CSM-ul și ar ajunge la un acord, ei pot să schimbe multe lucruri“, a spus Renate Weber.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu