În 2020 s-au pensionat aproape 500.000 de români, cu 23% mai mult faţă de cei care au intrat în sistemul de pensii în 2019.
Unii români s-au pensionat chiar înainte de vreme (cu pensii anticipate) pentru că atât anul 2020, cât şi anul 2021 sunt ani în care ei primesc pensii mai mari decât restul.
„Anul trecut s-au pensionat anticipat 50 de angajaţi, dublu faţă de numărul celor care s-au pensionat normal. Indicele de corecţie e unul dintre principalele motive pentru care ei au făcut această alegere“, spune un director dintr-o companie locală cu peste 1.000 de salariaţi.
Indicele de corecţie, o variabilă folosită la calculul pensiei inventată în 2011, a adus pensii mai mari pentru câteva sute de mii de pensionari nou-intraţi în sistem în 2020 şi în 2021. Acest indice se calculează în funcţie de nivelul salariului mediu brut din ultimii doi ani. Particularitatea ultimilor doi ani este aceea că, din 2018, salariul mediu brut s-a majorat prin transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.
„Din 2018 de când s-a făcut creşterea artificială a salariului brut prin transferul de contribuţii acest coeficient aduce pensii mai mari celor care au intrat în sistem în 2020 şi în 2021. Cine are un punct de pensie şi a ieşit la pensie în 2010 ia astăzi o pensie de 1.442 de lei, iar cine a ieşit la pensie în 2020, tot cu un punct de pensie, ia o pensie de 2.033 de lei. Variaţia e de mai mult de o treime“, a explicat Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa“, scrie Mediafax.
Peste un milion de dosare de pensie au fost reevaluate până acum. Pensiile care au fost calculate greșit vor crește, și nu cu sume infime, dă asigurări ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan.
,,Un principiu de la care plecăm în procesul de recalculare a pensiilor este ca nicio pensie să nu scadă. Unele pensii mari pot avea și o creștere mai lentă. Nu vom vorbi de majorări din acestea ilare sau care să stârnească, dacă nu râsul, o revoltă. Când cineva vehiculează că se muncește, atâta timp ca unele pensii să crească cu sume nesemnificative, aruncă în derizoriu un proces pe care îl avem în vedere, ca pensiile mici să crească mai mult, ca inechitățile să fie eliminate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu