EXCLUSIV  Pensionarii mineri au ieșit la protest: Nu cerem nimic în plus, doar ceea ce ni se cuvine după o viață de muncă grea / video

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Nemulțumirea crește în rândul pensionarilor din Valea Jiului. Foștii mineri au ieșit pe străzile din Petroșani pentru a protesta împotriva noii legi a pensiilor. 

Sute de oameni, încolonați în autoturisme, protestează pe străzile din Petroșani, revoltați că deciziile de recalculare au dus la scăderi dramatice ale veniturilor, în loc de creșterile promise.

Foștii mineri, care și-au riscat viața zi de zi în subteran, sunt printre cei mai afectați, alături de CFR-iști și siderurgiști, de noua formulă de recalculare.

În loc să se bucure de o binemeritată odihnă, mulți dintre aceștia au constatat că pensiile lor nu doar că nu au crescut, ci, în unele cazuri, au fost reduse cu câteva mii de lei.

Cauza principală este eliminarea din calcul a condițiilor speciale de muncă, care până acum reprezentau un criteriu esențial în stabilirea cuantumului pensiilor.

“Am muncit ani de zile în mină, în condiții inimaginabile. Acum, după ce am ieșit la pensie, în loc să fim respectați, ne-au tăiat pensiile. Cum să trăim cu banii ăștia? De parcă nu a fost destul cât am suferit la locul de muncă, acum ne condamnă și la sărăcie. În urma recalculării, pensia mi s-a redus cu 2100 de lei”, declară un fost miner vizibil afectat de situație.

Protestatarii acuză Guvernul că nu a ținut cont de specificul muncii lor în noile calcule și că formula de recalculare este extrem de dezavantajoasă pentru cei care au lucrat mai puțini ani în câmpul muncii, dar în condiții deosebit de grele.

“Mulți dintre noi ne trezim acum cu pensii de mizerie. Nu am treabă cu nimeni, dar au “echivalat” pensia unui miner cu cea a unui ospătar. Ce garanție avem că anul viitor nu ne vor lăsa în plată valoarea recalculată.

Am 46 de ani, 6 luni și 6 zile pe cartea de muncă. Nu e normal ca după o viață de lucru să se întâmple o asemenea nedreptate. Ei nu știu care sunt condițiile din mină.

Intri, dar nu știi dacă mai apuci să ieși la suprafață. Câți colegi de ai noștri nu au mai văzut lumina zilei”, a explicat revoltat un alt fost miner.

Situația este cu atât mai gravă cu cât în Valea Jiului, o regiune afectată puternic de declinul industrial din ultimele decenii, pensia reprezintă pentru mulți singura sursă de venit stabil. Oamenii sunt deciși să continue protestele până când autoritățile vor reveni asupra deciziilor și vor corecta formulele de calcul.

“Nu cerem nimic în plus, doar ceea ce ni se cuvine după o viață de muncă grea. Dacă guvernul nu rezolvă această nedreptate, ne vom întoarce în stradă până când vom fi auziți”, a spus un alt fost miner.

Pensionarii din Valea Jiului și din alte zone afectate speră ca vocea lor să fie auzită și ca guvernul să intervină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel