Pensionarii spun că se simt umiliți după mărirea pensiilor speciale

Foto: Vlad Chețan - Pexels
Foto: Vlad Chețan - Pexels

Liderii federaţiilor de pensionari au transmis un mesaj de revoltă după ce pensiile speciale au fost majorate cu 20%.

Federaţia Naţională a Pensionarilor, Uniunea Generală a Pensionarilor şi Federaţia Unirea a Pensionarilor au transmis următorul mesaj: 

"Federaţiile naţionale reprezentative ale organizaţiilor de pensionari au luat act cu surprindere de decizia - pe care o consideră imorală - de majorare cu 20% a pensiilor speciale, în condiţiile în care pensiile de asigurări sociale de stat ale milioanelor de pensionari au fost majorate doar cu 10%. 

Diferenţa de creştere dintre cele două procentaje, 20% faţă de 10%, creează un sentiment de umilire a pensionarilor cu pensii bazate pe contributivitate. 

Cerem primului-ministru al Guvernului să explice public de ce s-a creat această discriminare între cele două categorii de beneficiari de pensii şi să adopte măsuri pentru îndreptarea acestei situaţii".

Predoiu, despre majorarea salariilor şi pensiilor magistraţilor: Sunt stabilite prin legi adoptate în ultimii 10 ani

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţine că pensiile şi salariile magistraţilor sunt stabilite prin legi adoptate succesiv în ultimii 10 ani, însă aceste legi sunt necorelate, ceea ce a dus la sute de decizii definitive pronunţate de instanţe în favoarea magistraţilor.

Cătălin Predoiu a adus, luni, într-un comunicat de presă, noi clarificări cu privire la majorarea pensiilor şi salariilor magistraţilor.

"MJ nu a majorat şi nu poate majora prin ordin ministerial salariile şi pensiile. Salariile şi pensiile în plată sunt stabilite prin legi adoptate succesiv în ultimii 10 ani. Din păcate, aceste legi sunt necorelate şi au dat naştere la numeroase litigii între salariaţi din multe familii ocupaţionale şi Guvern, inclusiv în domeniul Justiţiei. Consecinţa acestor necorelări a fost apariţia a sute de decizii definitive pronunţate instanţe, inclusiv ICCJ, care au impus cu obligativitatea interpretării definitive aplicarea unui coeficient salarial în întreaga familie ocupaţională Justiţie. Inclusiv CCR a fost sesizată şi s-a pronunţat în acest sens. MJ nu poate ignora aplicarea unei hotărâri judecătoreşti definitive care i se adresează obligatoriu. Neaplicarea cu bună ştiinţă a unei astfel de hotărâri ar fi pedepsită de lege", spune Predoiu.

Ministrul explică faptul că aceste hotărâri definitive, aplicând legilor în vigoare, au impus emiterea ordinului ministerial care nu face altceva decât să prescrie ordonatorilor secundari şi terţiari aplicarea legilor, aşa cum au fost ele interpretate prin hotărâri definitive, inclusiv ale Instanţei supreme şi ale CCR.

"La rândul lor, instanţele nu au majorat salariile prin decizii, ci au făcut o corectă aplicare a reglementărilor în ansamblu. De aceea, dacă există o problemă, ea rezidă în necorelările legislative. MJ a procedat la emiterea acestui ordin pe baza prevederilor legii bugetului de stat, prin care i s-au alocat fonduri în acest sens. În acest fel, MJ a evitat plata unor sume majorate de dobânzi, penalităţi, cheltuieli judiciare şi de executare silită. Fondurile alocate au fost de aproximativ 80 milioane lei. În 2021, când nu s-a procedat în acest fel, fondurile cheltuite au fost sensibil mai mari, din cauza acestor cheltuieli colaterale, de sute de milioane", adaugă ministrul Cătălin Predoiu.

În opinia acestuia, soluţia pentru rezolvarea problemei este o lege a salarizării în sistemul judiciar, transmite Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel