Forțele ruse încearcă să se apropie de capitala Ucrainei, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că forțele ruse încearcă să se apropie de capitala Ucrainei, Kiev, dar încă se află în afara centrului orașului.
„În mod clar continuăm să vedem forțele ruse mergând mai departe sau încercând să se apropie, astfel încât să se poată deplasa în Kiev de la sol”, a spus Kirby în timpul unei conferințe de luni la Pentagon. „Forțele ruse se află în afara centrului orașului, dar, ceea ce știm clar, este că au intenții cu privire la Kiev”. Ucrainenii „rezistă destul de eficient în jurul Kievului. Rușii s-au deplasat mai spre sud.”, a adăugat Kirby.
Kirby nu a putut spune în mod specific dacă un convoi rusesc văzut pe imaginile satelitare se îndreaptă spre Kiev, dar el a spus că „pare în mod clar că sunt dornici să ocupe capitala”, scrie CNN.
După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat că forțele de descurajare ale Rusiei – inclusiv armele sale nucleare – au fost plasate în stare de alertă maximă, Pentagonul a precizat că anunțul este „pe cât de inutil, pe atât de escaladator”. Kirby a spus că Pentagonul „revizuiește și analizează” anunțul lui Putin.
De asemenea, Kamala harris, vicepreședintele SUA, a făcut declarații despre criza din Ucraina:
„Astăzi, ochii lumii sunt ațintiți asupra Ucrainei și a oamenilor curajoși care luptă pentru a-și proteja țara și democrația, iar curajul lor este un memento că dreptatea, egalitatea și libertatea nu trebuie niciodată luate“, a spus Kamala Harris.
În contextul în care Volodymyr Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, invitat fiind la B1TV, în emisiunea moderată de Tudor Mușat, a vorbit despre perspectiva Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană.
„Perspectiva europeană a Ucrainei e o realitate. Ucraina, Republica Moldova și Georgia au perspectiva de a fi, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, asta depinde de propriile performanțe, membre ale Uniunii Europene. Nimeni nu poate să retragă această perspectivă acestor state. Este adevărat că în ultimii ani a existat o reticență din partea unor state UE, mai ales din partea de vest, în a accepta introducerea în documentele europene a acestei referiri. Noi, România, susținem perspectiva europeană și pentru Ucraina, și pentru Republica Moldova, și pentru Georgia. Am fost primul stat membru al UE care a ratificat acordul de asociere și cel de liber schimb al acestor țări. Cred că este foarte util, inclusiv în acest context, să reiterăm existența acestei perspective europene.
Însă, o aderare foarte rapidă este greu de realizat, inclusiv din punct de vedere procedural. Aderarea la Uniunea Europeană, după cum o știm din propria noastră experiență, presupune un proces foarte serios de reformă profundă care necesită foarte multe eforturi atât din partea statului candidat, cât și din partea Uniunii Europene. Noi suntem dispuși să sprijinim, dar cu siguranță că nu se va putea realiza aderarea Ucrainei sau a celorlalte state din parteneriatul estic într-un interval de câteva zile. Asta este clar (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu