Pentagonul are informații că Rusia ar vrea "să fabrice" pretexte pentru a justifica invadarea Ucrainei

Fotografie creată de Somchai Kongkamsri, de la Pexels
Fotografie creată de Somchai Kongkamsri, de la Pexels

Pentagonul confirmă că are informații potrivit cărora Rusia ar intenționa "să fabrice" pretexte pentru a justifica invadarea Ucrainei. 

"Pretextele" ar avea forma unor materiale video false ce ar sugera că militarii ucraineni au lansat o ofensivă împotriva rușilor, soldată cu victime. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a precizat că operațiunea va fi detaliată într-o conferință de presă viitoare. 

Operațiunea pe care SUA o expune ar presupune difuzarea unor imagini cu victime civile din estul Ucrainei, eventual și peste granița cu Rusia. Astfel, s-ar provoca indignare împotriva guvernului ucrainean și s-ar crea pretextul perfect pentru o invazie. 

Totuși, nu este clar dacă victimele ar urma să fie reale sau false. În imagini s-ar folosi echipament militar ce ar apărea ca fiind ucrainean sau al unei națiuni aliate. 

"Ceea ce vă pot spune este că avem informații despre planurile rușilor de a crea pretexte. Credem că guvernul rus va crea premisele unui atac fals care să justifice invadarea Ucrainei. Rusia va include un material video cu cadavre și zone distruse, făcut să arate în așa fel ca și cum guvernul ucrainean a intervenit în zonele respective cu armament din Occident.", a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, conform Biziday.

CNN notează că videoclipul ar putea include imagini cu dronele Bayraktar. Acestea au fost furnizate Ucrainei de către Turcia. Nu în ultimul rând, potrivit The Washington Post, planul ar fi fost formulat de serviciile de securitate ruse și s-ar afla în stadii avansate de pregătire. 

VEZI ȘI: Erdoğan se angajează să împace Rusia și Ucraina: Putem găzdui cu plăcere un summit la nivel de lider

Recep Tayyip Erdoğan, președintele Republicii Turcia, a postat un mesaj, pe Facebook, în care își exprimă dorința de a pune capăt crizei din Ucraina. 

"Turcia este pregătită să își îndeplinească rolul pentru a pune capăt crizei dintre cei doi prieteni de la Marea Neagră. Putem găzdui cu plăcere un summit la nivel de lider sau discuții tehnice.

În loc să mergem orbește la foc, să acționăm cu logică pentru a detensiona situația. Susținem suveranitatea și integritatea funciară a Ucrainei în Crimeea.

Ne pasă de rolul Misiunii Speciale de Observare a Ucrainei a Organizației Europene pentru Securitate și Cooperare în controlul zonei disputate Donbas. Apreciem mesajele directorilor ucraineni care evidențiază bunul simț și dialogul.", se arată, printre altele, în mesaj. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel