Oficiali de la Pentagon susţin cu Rusia a pierdut în Ucraina aproximativ 80.000 de soldaţi.
Aproximativ 80.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a declarat luni numărul trei al Pentagonului, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele rus, Vladimir Putin, nu au fost încă atinse, notează AFP şi Reuters.
"Ruşii au pierdut probabil 70.000 sau 80.000 de soldaţi în mai puţin de şase luni", a declarat presei Colin Kahl, secretar adjunct pentru afaceri politice în Departamentul american al Apărării, subliniind că cifra include morţi şi răniţi.
Forţele ruse au pierdut, de asemenea, "3.000 sau 4.000" de vehicule blindate şi ar putea duce lipsă de rachete ghidate de precizie, în special rachete aer-sol şi mare-sol, a adăugat el.
"Este absolut remarcabil, având în vedere că ruşii nu au atins niciunul dintre obiectivele lui Vladimir Putin la începutul războiului", a continuat oficialul american.
"Au progresat oarecum în est, deşi foarte puţin în ultimele săptămâni", a menţionat el. "Dar acest lucru a avut un cost extraordinar pentru armata rusă din cauza calităţii armatei ucrainene şi a ajutorului internaţional pe care aceasta l-a primit", a mai spus demnitarul american, citat de Agerpres.
Colin Kahl a recunoscut că şi forţele ucrainene au suferit pierderi grele, fără să ofere detalii.
Kievul a raportat cel puţin 10.000 de morţi şi 30.000 de răniţi în trupele sale.
Potrivit unei surse militare sub protecţia anonimatului, armata ucraineană, care avea un efectiv de 170.000 de soldaţi activi şi 100.000 de rezervişti la începutul războiului din 24 februarie, s-a întărit pentru a ajunge la 300.000 până la 350.000 de militari.
Înainte de invazia Ucrainei la 24 februarie, aproximativ 150.000 până la 200.000 de soldaţi ruşi erau desfăşuraţi la frontierele Ucrainei, potrivit estimărilor occidentale, reaminteşte AFP.
Directorul general al companiei energetice Energoatom din Ucraina, Petro Kotin, a acuzat Rusia că intenţionează să transforme centrala nucleară Zaporijjia în propria sa bază militară, de unde să lanseze atacuri împotriva poziţiilor forţelor ucrainene.
Petro Kotin a declarat pentru BBC că 500 de soldaţi ruşi se află la centrala Zaporijjia, unde lucrează în continuare personal tehnic ucrainean. Directorul Energoatom a respins declaraţiile Rusiei, care a afirmat că armata ucraineană a bombardat în weekend perimetrul centralei nucleare, scrie Rador.
Regimul de la Kiev "ia, de fapt, întreaga Europă ostatică" bombardând Centrala Nucleară de la Zaporojjie, se precizează într-un comentariu al purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, publicat luni.
"Crimele de după colţ şi sub acoperirea nopţii sunt o semnătură caracteristică, dacă nu chiar esenţa, adepţilor ideologiei Bandera, care este cunoscută încă de pe vremea Marelui Război de Apărare a Patriei. Dar acum aceştia au ales nu numai popoarele Rusiei şi Ucrainei ca ţintă. De fapt, ei iau ostatică întreaga Europă şi, se pare, sunt aproape să-i "dea foc" de dragul idolilor lor nazişti" - a spus diplomatul rus, comentând atacurile asupra centralei nucleare din Zaporojjie dinspre Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci