Pentagonul spune că nava amiral a Rusiei încă plutește și „operează sub propria putere”

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Pentagonul confirmă explozia la bordul navei de război a Federației Ruse, dar spune că aceasta își continuă drumul prin Marea Neagră.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat joi că nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră este încă pe linia de plutire și „operează sub propria putere”, după o explozie la bordul navei – despre care Ucraina a spus că a fost rezultatul unei rachete, în timp ce Rusia a spus că explozia a fost cauzată de o problemă internă.

Kirby nu a putut verifica afirmația niciunei părți cu privire la crucișătorul cu rachete ghidate din epoca sovietică Moskva, despre care a spus că este unul dintre cele trei crucișătoare din flota rusă și operează la aproximativ 60 de mile sud de Odesa - un oraș-port la Marea Neagră din sudul Ucrainei - în momentul exploziei.

„Știm că a suferit o explozie”, a spus Kirby într-un interviu la MSNBC. „Se pare că, din imaginile pe care le-am putut vedea, a fost o explozie destul de puternică. Nu știm ce a provocat acea explozie.”

Nava de război se îndreaptă acum mai spre est, a adăugat el, iar oficialii americani evaluează că probabil va acosta la Sevastopol, un oraș-port la Marea Neagră din Crimeea, peninsula disputată de la sud de Ucraina, pe care Rusia a anexată-o în 2014.

Ministerul rus al Apărării a declarat că nava de război a fost „grav avariată” și că echipajul său a fost „complet evacuat” după explozie, care a avut loc atunci când „muniția s-a detonat” în urma unui incendiu, potrivit agenției de știri de stat ruse TASS.

Între timp, guvernatorul Odesei Maksym Marchenko a declarat, pe Telegram, că rachetele de croazieră antinavă Neptune, fabricate din Ucraina, lansate de polițiștii de frontieră pe Insula Serpilor din Marea Neagră „au cauzat daune foarte grave” navei de război.

Într-un interviu pentru CNN, Kirby a spus că explozia a fost „suficient de mare” încât oficialii americani „au captat indicii că alte nave navale din jurul ei au încercat să-i vină în ajutor”.

„În cele din urmă, se pare că nu a fost necesar, așa că acum își croiește singură drumul în Marea Neagră”, a spus Kirby, „și vom continua să încercăm să monitorizăm acest lucru cât de bine putem.”, a adăugat el, conform Politico.

Detalii despre nava amiral a flotei ruse, distrusă de ucraineni, și racheta care a lovit-o. Generalul (r) Grumaz: Este cea căreia i s-a spus "f*ck you"

Generalul (r) Alexandru Grumaz a vorbit la DC NEWS despre pierderea de către ruși a Moskva, nava amiral a flotei din Marea Neagră, oferind detalii despre dotările acesteia. 

"Este vorba despre nava amiral a Marinei Ruse din Marea Neagră, procesatorul de rachete Moskva, care a fost inițial grav avariat, după care s-a scufundat. Este clar că este o operațiune, la fel ca și operațiunile de la depozitele de combustibil de dincolo de granița ucraineană, a celor două elicoptere care au aruncat în aer rezervoarele de combustibil rusești. Dotarea de bază a crucișătorului este reprezentată de complexul de rachete P-100 Vulkan. Avem de-a face cu 16 instalații de lansare. Racheta Vulkan este o versiune îmbunătățită a rachetei Bazalt P-500 care avea o rază de acțiune de 450-500 de kilometri, rachetă construită în timpul Uniunii Sovietice (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel