Pentagonul este pregătit să trimită 1 miliard de dolari sub formă de ajutoare militare către Ucraina, au declarat oficiali americani marți, în timp ce Senatul a început dezbaterile privind o lege mult așteptată pentru finanțarea armelor de care Kiev are disperată nevoie pentru a opri avansul făcut de forțele ruse în război.
Decizia vine după luni de frustrare, în timp ce membrii profund divizați ai Congresului au blocat finanțarea, forțându-l pe președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, să adune o coaliție bipartisană pentru a trece proiectul de lege. Pachetul de ajutor extern de 95 miliarde de dolari, inclusiv miliarde pentru Israel și Taiwan, a trecut de Camera Reprezentanților sâmbătă, iar aprobarea Senatului era de așteptat să aibă loc marți sau miercuri, notează ApNews.
Voturile sunt rezultatul săptămânilor de dezbateri intense, inclusiv amenințări din partea facțiunii dure de dreapta a lui Johnson de a-l demite din funcția de președinte al Camerei. Aproximativ 61 de miliarde de dolari din ajutor sunt destinate Ucrainei.
Pachetul include o gamă de muniții, inclusiv muniții pentru apărare antiaeriană și cantități mari de proiectile de artilerie solicitate în mod frecvent de forțele ucrainene, precum și vehicule blindate și alte arme. Oficialii americani au declarat că unele dintre arme vor fi livrate foarte rapid pe frontul de luptă — uneori în câteva zile — dar poate dura mai mult timp pentru ca alte elemente să ajungă. Au vorbit sub protecția anonimatului deoarece ajutorul nu fusese anunțat public încă.
Generalul maior Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, nu a confirmat pachetul sau detaliile, dar a declarat că SUA au un sistem logistic robust, construit în ultimii doi ani de livrări de arme către Ucraina, și fac "tot ce putem pentru a fi pregătiți să răspundem rapid" odată ce proiectul de lege este semnat. A spus că SUA au depozite de echipamente militare în Europa și — așa cum au făcut în trecut — pot accesa acestea pentru a trimite ajutor în Ucraina în câteva zile.
Infuzia de arme din partea Americii vine imediat după anunțul făcut de Marea Britanie marți, angajându-se să ofere 620 de milioane de dolari suplimentari în noi provizii militare pentru Ucraina, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune și 4 milioane de proiectile de muniție.
Anunțul reflectă promisiunea președintelui Joe Biden făcută luni într-o convorbire cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenski că SUA vor trimite armele de apărare aeriană foarte necesare odată ce Senatul va aproba proiectul de lege.
Ultima tranșă de arme va fi furnizată prin autoritatea de redistribuire prezidențială, sau PDA, care preia sisteme și muniții din stocurile existente ale SUA și le trimite rapid pe frontul de război. Unele dintre munițiile respective sunt deja în Europa, astfel că ar putea ajunge în câteva zile la forțele ucrainene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu