Pentru cine bate aripa Geoană

val-valcu
val-valcu
Alegeri prezidentiale 2024

Cui folosește aripa Geoană? Asta, în caz că există așa ceva în PSD și nu o să ne trezim, după ce se duc aburii șampaniei, ca în dimineața de după. De după ciuruiala prezidențială. Să admitem, totuși, că avem o grupare, poate nu chiar o aripă, dar măcar o aripioară, cât un cioc de colibri care se zbate să iasă din ou.

La o primă vedere, beneficiarul pare a fi tot cloșca bătrână din cuibarul Cotrocenilor. Chit că într-o aripă nu poate să zboare nici balonul, care se mișcă bezmetic după cum îl duce vântul, până la dezumflarea totală...Dar nu soarta lui Geoană sau a altor nemulțumiți îl frământă pe omul care trage sfoara, ci evitarea surprizelor din Parlament, mai degrabă. În momentul în care Opoziția adună bob cu bob voturile pentru debarcarea lui Boc și, ulterior, a lui Băsescu, nu-i de colea să scapi de trei-patru opozanți, dintr-o lovitură. În plus, se câștigă și în plan psihologic: ai tăi capătă o gură de oxigen ( pe ideea: uite cum se sparge Opoziția!), publicului i se poate arăta că ”ăia” se bat între ei, în loc să caute soluții.

Asta, cum spuneam, la prima vedere. De fapt, cred că  o eventuală răscoală a lui Geoană ar fi în favoarea PSD/USL. O astfel de mișcare oferă avantaje Opoziției în ambele variante posibile.

Dacă Geoană pleacă/este exclus din PSD, se redeschide discuția pentru șefia Senatului, variantă în care ungurii ar putea fi convinși să sară din barca ciuruită a PDL-ului pentru a doua funcție în stat. Se reface aritmetica parlamentară și se vine cu argumentul stabilității (Geoană nu va putea să sară direct în tabăra lui Băsescu, după ce s-au înjurat în campanie, deci parlamentarii săi vor avea probleme în a susține pe față guvernul, cel puțin o vreme. Dacă el trece direct la portocalii, afectarea imaginii PDL și a lui Băsescu va fi dramatică: cu reevaluarea lui Oprea a mai fost cum a fost, dar un Geoană decorat și avansat general e cam mult). O schimbare de macaz a UDMR ar pune punct epocii Băsescu, prin anticipate și prezidențiale în acest an.

Există posibilitatea ca tocmai fragmentarea PSD să dea ungurilor argumente pentru a rămâne băsiști până la capăt. Nici ăsta nu e un lucru rău pentru USL. Unii lideri ai Opoziției doreau să intre la guvernare abia în 2012, când se va sătura de Băsescu și Boc până și Andreea Pora. Cu criza economică depășită și Băsescu aproape de pensie, să tot guvernezi. Publicul, care vrea ca USL să-l scape de boci cât mai repede, ar sancționa o astfel de manevră politicianistă. Defectarea lui Geoană, poziționat oricum ca un dușman al noii echipe PSD, nu strică la imagine și oferă o scuză valabilă electoratului: l-a păcălit  Băsescu, nu știți cum e el, mai fraier?. Este exclus ca un grup consistent  să se rupă din partid cu atât de puțină vreme înainte de alegeri. Așa cum APR, în 1997, s-a separat de PDSR în primul semestru de opoziție, UNPR și-a extras deja ”trădătorii” în 2010.

Iar dacă PDL se  mai poate salva , prin manevre electorale,  pe tovarășii de drum îi așteaptă, lustruite, băncuțele din Cișmigiu și porumbeii din foișor, cu mii de aripi și aripioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel