EXCLUSIV  Pentru cine lucrează ELA şi ce drepturi garantează. Cosmin Boiangiu, explicaţii la DC NEWS TV

Pixabay
Pixabay

Agenția Europeană a Muncii este condusă de un român, Cosmin Boiangiu. Acesta a explicat că agenția are ca scop facilitarea accesului cetățenilor europeni la locurile de muncă din alte țări. 

Alegeri prezidentiale 2024

„Misiunea ELA este aceea de a se asigura că libertatea de mișcare a cetățenilor din Uniunea Europeană, mobilitatea muncii, este efectuată într-un mod eficient, într-un mod sănătos, lipsit de abuzuri și răspunde nevoilor economiilor europene. Acesta este lucrul pe care ni-l dorim, să facilităm un cadru uniform, un cadru coerent de aplicare a legislației europene în domeniul mobilității muncii”, a declarat Cosmin Boiangiu, şeful ELA în cadrul unui interviu acordat Claudiei Țapardel. 

Gazda interviului a adus în discuție situația cetățenilor europeni care nu muncesc în țara de origine. Peste 18 milioane de persoane muncesc în altă țară din Uniunea Europeană decât cea din care provin.

„(ELA - n.r.) se referă la atât la angajați, la cei care muncesc în alt stat decât cel de origine, cât și la companii. Este vorba de libertatea de mișcare, libertatea de a-ți alege un loc de muncă în alt stat european, dar și de libertatea de a furniza servicii în alt stat european și de aceea beneficiarii noștri ultimi sunt cetățenii și companiile. Tot ceea ce facem este pentru ca ei să poată să își exercite aceste drepturi într-un mod cât mai eficient, să poată să își afirme pe deplin destinele pe care ei și le doresc și planurile pe care și le fac atunci când decid să meargă să muncească în alt stat european, să o facă feriți de abuzuri, feriți de bariere administrative și bineînțeles, într-un mod cât mai bun, cât mai eficient pentru propriile interese”, a explicat Cosmin Boiangiu. 

Companiile și cetățenii, beneficiarii principali

„Beneficiarii noștri ultimi sunt cetățenii și companiile, dar nu lucrăm direct cu cetățenii, noi lucrăm cu statele membre. Lucrăm cu administrațiile naționale și cu partenerii sociali. Atât reprezentanții muncitorilor, a celor care muncesc, sindicatele, cât și reprezentanții companiilor, patronatele. Aceștia sunt partenerii sociali cu care avem o relație foarte strânsă de colaborare, dar principalii noștri interlocutori sunt administrațiile naționale, diversele agenții din domeniul muncii, începând cu inspectoratele generale pentru muncă, dar și agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau instituțiile legate de securitatea socială, de asigurările sociale și așa mai departe. Și bineînțeles cu ministerele din fiecare stat membru care coordonează activitatea în domeniul muncii”, a mai adăugat Boiangiu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel