Pentru civili sau pentru Hamas? Problema utilizării duale complică eforturile de ajutor umanitar - Reuters

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Deși Israel garantează pentru mai multe tipuri de alimente și obiecte necesare supraviețuirii pe care le primesc palestinienii, doctorii și alte cadre medicale din Gaza anunță că nu au aproape nimic din ce cer pentru funcționarea minimă a spitalelor.

Purificatoarele de apă, proviziile medicale și stâlpii de cort se numără printre bunurile pe care Israelul le-a blocat să intre în Gaza prin camioanele de ajutor, conform unui document al Crescentului Roșu Egiptean văzut de Reuters și surse din Gaza. Cu toate acestea, Israelul a negat blocarea unor astfel de bunuri.

Israelul inspectează camioanele destinate enclavei palestiniene pentru a opri orice bunuri considerate cu potențial "dual" - adică folosire atât civilă, cât și militară. Această politică exista mult înainte de atacul Hamasului din 7 octombrie asupra Israelului și războiului care a urmat în Gaza.

Dar problema bunurilor care sunt sau nu permise să treacă a devenit mai urgentă și contestată pe măsură ce războiul a evoluat. Conflictul a determinat deplasarea majorității populației din Gaza și a provocat penurii acute de alimente, apă, medicamente și alte necesități de bază.

Documentul Crescentului Roșu Egiptean, datat din mijlocul lunii decembrie, menționează că, de la începutul războiului, 1.200 de purificatoare de apă, 100 de cilindri de oxigen, un generator de oxigen, 1.000 de obiecte alimentate cu energie solară, 24 de generatoare de curent și 418 provizii medicale au fost blocate să intre în Gaza.

Cu toate acestea, COGAT, o agenție a Ministerului Apărării israelian care coordonează livrările de ajutor cu Națiunile Unite și grupurile umanitare, a declarat că aceste informații nu sunt adevărate. Ei susțin că nu refuză bunuri care intră sub patru categorii: alimente, apă, provizii medicale și adăposturi, toate acestea fiind livrate zilnic în Gaza.

COGAT a declarat că au intrat în Gaza 11.220 de tone de provizii medicale, inclusiv echipamente precum mașini de radiografie, mașini CT și generatoare de oxigen pentru spitale, precum și filtre pentru utilizare într-o stație de desalinizare a apei și filtre mobile de desalinizare.

Cu toate acestea, medicii din spitalele din Gaza au spus că echipamentele precum cilindrii de oxigen și mașinile de radiografie nu ajung, chiar dacă sunt necesare disperat. Ei au atribuit problema inspecțiilor israeliene, fără a specifica cum știu acest lucru.

Un lucrător umanitar dintr-un grup de ajutor internațional, care a dorit să rămână anonim din motive legate de sensibilitatea subiectului, a declarat că sunt conștienți că anumite tipuri de echipamente medicale, inclusiv mașinile de radiografie, "cauzează probleme".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel