Pentru o parte din români, avuția netă a ajuns, în 2024, la 84.640 de lei (aproximativ 17.000 de euro).
O creștere a fost observată și în avuția financiară, susținută de acumularea investițiilor în fonduri private de pensii, titluri de stat și acțiuni listate.
Datele au fost prezentate recent de Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) și arată o oarecare creștere a avuției nete pe cap de locuitor, o evoluție susținută, potrivit documentelor oficiale ale băncii centrale, de politicile economice ale PSD.
Conform analizei realizate pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) și BNR, programele de stimulare a economisirii și investițiilor, plafonarea prețurilor la alimente și energie, creșterea salariilor și a pensiilor, precum și politica fiscală favorabilă pentru micii investitori, au creat un mediu propice pentru creșterea avuției financiare a românilor.
În plus, Guvernul Ciolacu a extins accesul populației la diverse instrumente de investiții, precum emisiunile de obligațiuni Fidelis. Programele de emisiuni de titluri de stat Tezaur și Fidelis.
Datele actuale sugerează că sunt români care dețin, în medie, o avuție netă de aproape 17.000 de euro. Este important de menționat că terenurile nu sunt incluse în aceste statistici.
Raportul asupra Stabilității Financiare din iunie 2024 al BNR arată că avuția netă a continuat să crească, atingând dublul venitului brut disponibil în trimestrul al patrulea din 2023.
O parte dintre români și-au permis să investească mai mult în fonduri de pensii, titluri și acțiuni cotate la Bursă, aceste investiții crescând semnificativ în perioada postpandemică.
Câștigul salarial mediu net a ajuns la 5.217 lei (1.043 euro) în aprilie 2024, iar salariul minim va crește la 3.700 lei din iulie 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu