Guvernul australian se pregătește să introducă o legislație „pionierat mondial” pentru a interzice rețelele sociale tuturor copiilor sub 16 ani, fără excepții, chiar dacă aceștia au permisiunea părinților.
Publicitate
Giganții tehnologici din spatele platformelor precum Facebook, Instagram, TikTok și X vor avea la dispoziție doar un an de la adoptarea legii pentru a găsi soluții privind aplicarea strictă a acestei limite de vârstă.
Legislația va fi prezentată în Parlament în ultimele două săptămâni de sesiune din acest an, începând cu 18 noiembrie, și ar putea avea repercusiuni la nivel global.
„Rețelele sociale le fac rău copiilor noștri și vreau să pun capăt acestui lucru”, a declarat premierul australian, Anthony Albanese, adăugând că a discutat despre această problemă cu „mii de părinți, bunici, mătuși și unchi”.
„Ei, la fel ca mine, sunt foarte preocupați de siguranța copiilor noștri pe internet,” a declarat politicianul laburist.
„Vreau ca familiile australiene să știe că guvernul le sprijină. Vreau ca părinții să poată spune: Îmi pare rău, prietene, dar asta e împotriva legii'.
Nu vor exista excepții dacă copiii au deja conturi sau dacă părinții ori tutorii lor le dau permisiunea să folosească aceste platforme. Totuși, ar putea exista unele „excluderi și excepții” pentru a „ne asigura că nu apar consecințe neintenționate”, a spus Albanese, de exemplu în cazurile în care este necesar accesul la site-uri pentru a continua utilizarea unor servicii educaționale.
Albanese a mai spus că nici copiii, nici părinții nu vor fi sancționați pentru încălcarea regulilor, ci companiile de rețele sociale vor fi cele care vor trebui să înfrunte sancțiuni, conform 20min.es.
Interzicerea accesului la rețelele sociale pentru minorii sub 16 ani în Australia este o decizie controversată, chiar dacă intenția este de a proteja copiii de riscurile online. Măsura reflectă îngrijorarea tot mai mare cu privire la impactul rețelelor asupra sănătății mintale și siguranței tinerilor, însă o interdicție totală poate părea drastică și ridică mai multe probleme.
Accesul copiilor la rețelele sociale a fost asociat cu probleme precum anxietatea, depresia, cyberbullying-ul și expunerea la conținut inadecvat. O interdicție ar putea reduce aceste riscuri, permițând o dezvoltare mai sănătoasă a copiilor.
Pentru unii, o astfel de interdicție poate părea o încălcare a drepturilor copiilor, limitându-le accesul la informație, la socializare online și la comunități care îi susțin. De asemenea, părinții și tutorii pierd astfel dreptul de a decide asupra utilizării rețelelor sociale de către propriii copii.
O altă provocare majoră este aplicarea practică. Este dificil de verificat vârsta utilizatorilor fără a invada intimitatea lor, ceea ce ar putea încuraja copiii să găsească metode de a eluda aceste reguli, afectând eficiența măsurii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu