Israel deține arme nucleare? Pentru prima dată în istorie premierul Israelului a făcut aluzii la arsenalul nuclear al țării

Premierul Israelului, Yair Lapid
Premierul Israelului, Yair Lapid

Premierul israelian Yair Lapid a făcut o aluzie rară la suspectul arsenal nuclear al țării în timpul unui discurs.

Potrivit unui articol publicat de CNN, premierul israelian Yair Lapid vorbind la un eveniment pentru a marca schimbarea conducerii la Comisia pentru Energie a făcut referire la capacitățile defensive și ofensive ale Israelului, precum și la ceea ce el a numit ”alte capacități” ale acestuia, înțelese ca fiind o referire la armele nucleare.

”Arena operațională din domul invizibil de deasupra noastră este construită pe capacitățile defensive și pe capacități ofensive și pe ceea ce mass-media străină tinde să numească ”alte capacități. Aceste alte capacități ne țin în viață și ne vor ține în viață atâta timp cât noi și copiii noștri suntem aici”, a spus Lapid.

Se crede că Israelul deține câteva sute de arme nucleare, dezvoltând tehnologia în anii 1960. Spre deosebire de majoritatea statelor presupuse cu arme nucleare, Israelul nu a declarat niciodată oficial posesia.

În schimb, urmărește o politică de ”opacitate” – adică liderii israelieni, atunci când sunt împinși, au preferat să facă doar referiri oblice sau ambigue la arme nucleare.

Prima astfel de declarație a fost făcută la începutul anilor 1960 de către ministrul junior al apărării de atunci, Shimon Peres, care a spus că Israelul ”cu siguranță nu va fi primul care va introduce arme nucleare în regiune”.

Mai recent, fostul prim-ministru Ehud Olmert a părut să recunoască capacitatea nucleară atunci când a enumerat Israelul, împreună cu Statele Unite, Rusia și Franța, ca având arme nucleare, deși mai târziu a încercat să respingă comentariile, care au fost făcute la televiziunea germană.

Și Benjamin Netanyahu s-a referit odată la Israel ca fiind o ”putere nucleară” în timpul unei prezentări la cabinetul său, înainte de a se corecta spunând „putere energetică”.

SUA

Statele Unite au reprezentat prima națiune care a dezvoltat o bombă nucleară.

Numărul de focoase nucleare: 6800

Primul test: 1945

Utilizare în luptă: 1945 (Hiroshima și Nagasaki, Japonia)

Ultimul test: 1992

Țara cu cea mai puternică armată din lume este și prima putere care a declanșat o explozie nucleară și prima care folosește arme nucleare într-o situație de luptă.

De atunci, Statele Unite au produs 66,5 mii de unități de arme atomice cu peste 100 de modificări diferite.

Astfel, principala gamă de arme nucleare americane constă în rachete balistice pe submarine. Însă, Statele Unite, precum și Rusia au refuzat să participe la negocierile privind renunțarea completă la armele nucleare care au început în primăvara anului 2017, potrivit Kanal D.

Rusia

Numărul de focoase nucleare: 7000

Primul test: 1949

Ultimul test: 1990

Rusia este puterea nucleară numărul 1 din lume în 2022. Unele dintre arme au fost moștenite de Rusia după sfârșitul existenței URSS. Focoasele nucleare existente au fost scoase din bazele militare ale fostelor republici sovietice. Conform armatei ruse, ei pot decide dacă să folosească arme nucleare ca răspuns la acțiuni similare. Sau în cazul atacului cu arme obișnuite, în urma cărora însăși existența Rusiei va fi amenințată.

Președintele Vladimir Putin a ordonat, duminică, punerea în „alertă maximă” a forțelor de descurajare nucleară ale Rusiei, țară care are cel mai mare arsenal nuclear din lume. 

În luna decembrie 2021, ministrul apărării Serghei Șoigu anunța că, armele și echipamentul modern constituie acum 89,1% din arsenalul nuclear al Rusiei.

Franța

Numărul de focoase nucleare: 300

Primul test: 1960

Ultimul test: 1995

Până în prezent, Franța a efectuat mai mult de 200 de teste cu arme nucleare, pornind de la o explozie în colonia atunci franceză din Algeria și terminând cu doi atoli din Polinezia Franceză. Totodată, Franța a refuzat de mai multe ori să participe la inițiativele de pace ale altor țări nucleare. Nu s-a alăturat moratoriului privind testele nucleare la sfârșitul anilor 50 ai secolului trecut, nu a semnat Tratatul privind interzicerea testelor nucleare militare în anii 60 și s-a alăturat "Tratatului de neproliferare" abia la începutul anilor 90.

China

Numărul de focoase nucleare: 270

Primul test: 1964

Ultimul test: 1996

China este singura țară care a hotărât să nu lanseze bombe nucleare sau să amenințe cu lansarea asupra statelor non-nucleare. Și la începutul anului 2011, China a anunțat că își va menține armele doar la nivel minim suficient. Cu toate acestea, de atunci, inginerii de apărare ai Chinei au inventat patru tipuri de rachete balistice noi care sunt capabile să transporte focoase nucleare. Deci, problema expresiei cantitative exacte a acestui "nivel minim" rămîne deschisă.

Marea Britanie

Numărul de focoase nucleare: 215

Primul test: 1952

Ultimul test: 1991

Marea Britanie este singura țară care nu a efectuat teste pe teritoriul său. Britanicii au preferat să facă toate exploziile nucleare în Australia și Oceanul Pacific, dar din 1991 s-a decis oprirea lor. Însă, în anul 2015, David Cameron a dat o scînteie, recunoscînd că Anglia este gata să arunce cîteva bombe, dacă va fi nevoie.

Pakistan

Numărul de focoase nucleare: 130-140

Primul test: 1998

Ultimul test: 1998

După explozia din India, din 1974, a fost doar o chestiune de timp înainte ca Islamabadul să-și dezvolte propriile arme. Prim-ministrul Pakistanului declara atunci că:  "Dacă India își creează propriile arme nucleare, o vom face pe a noastră, chiar dacă va trebui să mîncăm iarbă".  

Citeste si: Ce înseamnă bombele termobarice cu care amenință Rusia? Se mai numeşte şi "Bombă Aeriană cu Vid de Putere Crescută"

După efectuarea testului de către India în 1998, Pakistanul le-a efectuat prompt pe ale sale, detonînd mai multe bombe nucleare la locul de testare Chagai.

India

Numărul de focoase nucleare: 120-130

Primul test: 1974

Ultimul test: 1998

India s-a recunoscut oficial ca putere nucleară abia la sfârșitul secolului trecut. Cu toate acestea, după detonarea a trei dispozitive nucleare în mai 1998, deja la două zile după aceasta India a anunțat că renunță să mai efectueze teste.

Coreea de Nord

Numărul de focoase nucleare: 10-60

Primul test: 2006

Ultimul test: 2018

Din lista țărilor cu arme nucleare în 2022, face parte și Coreea de Nord. Activitatea cu atomul în Coreea de Nord a început la mijlocul secolului trecut, atunci când Kim Il Sung, înspăimîntat de planurile SUA de a bombarda Phenianul, a cerut ajutor de la URSS și China. Dezvoltarea armelor nucleare a început în anii 1970, a înghețat odată cu îmbunătățirea situației politice din anii 90 și a continuat în mod natural cu înrăutățirea acesteia. Deja începând cu 2004 în ”marele stat prosper” au avut loc este nucleare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel