Imagine dezolantă în Dăbuleni. Din cauza secetei, pepenii s-au uscat şi sunt abandonaţi pe câmp.
Publicitate
Seceta a topit culturile din județul Buzău - e titlul care a apărut, în ultimele zile, pe mai toate burtierele la tv. În cea mai afectată comună, Vâlcelele, lanurile de porumb și floarea soarelui sunt complet uscate. Și cum nu au ce recolta, fermierii au recurs la măsuri extreme: porumbul este tocat și transformat în furaje pentru animale sau îngrășământ, iar pepenii au fost abandonați pe câmp. Situația este gravă încât fermierii spun că dacă nu va ploua pentru a avea speranța unui an agricol următor mai bun vor renunța la agricultură. Deocamdată, în sol nu se găsește apă nici la o adâncime de doi metri. În urmă cu un an, pe câmpurile din Vâlcelele producția la grâu a fost și de 9 tone la hectar. Acum, nu se găsește apă în sol nici la o adâncime de doi metri. Agricultorii sunt disperați și spun că în comuna lor nu a mai ploua de aproape zece luni, iar așa ceva, agricultorii tineri nu au mai trăit. Cu alte cuvinte, agricultorii nu au nicio soluție pentru a-și salva culturile. Tot ce au putut să facă a fost să cheme comsiile să constate pagubele. În total, peste 6000 de hectare de culturi agricole sunt calamitate,adică toată suprafața cultivată din comună.
În această situație, agricultori au fost nevoiți să ceară ministrului Agricultorii aprobarea pentru a întoarce culturile, fără să piardă subvențiile de APIA. Oficialul care a vizitat, de curând, comuna Vâlcelele a adoptat imediat actul nromativ, iar ieri fermierii deja erau cu tractoarele în câmp și tocau porbumbul ars de secetă. ”În urma înștiințărilor trimise de fermieri, s-au întrunit comisiile de constatare și au venit pe teren și au stabilit că porumbul nu se mai face, este uscat, este compromis 100% și ne-au semnat procesele verbale și în urma acestor documente au putut intra să tocăm plantele. Practic să pregătim terenul pentru un nou an agricol. Tot sperăm să plouă poate putem să intrăm cu plugurile , să arăm, să însămânțăm rapiță și grâu. Și sperăm la mai bine că anul acesta este dezastruos”, a spus primarul comunei Vâlcelele, Liviu Bărăgan, pentru sansanews.ro.
Pierderi imense au anul acesta și cultivatorii de pepeni. Comuna Vâlcelele este una dintre zonele unde cultivarea pepenilor reprezintă o tradiție, iar zeci de săteni trăiesc din vânzarea acestora. Din păcate și aici seceta a făcut ravagii. Acum, pepenii sunt abandonați pe câmp pentru că nu-i cumpără nimeni. Sunt atât de proști încât nici pentru murături nu sunt buni. ”Nu au decât una două legături. Au doar un kilogram-două. Flori nu mai au. Nu avem ce recolta sau recupera. Investiția a fost făcută și nu avem de unde recupera banii. Am cheltuit 6000 d elei la hectar, cu semințe, îngrășăminte, forța de muncă. Ce să facem cu acești pepeni mici? Nu-i cumpără nimeni. Nici de murături nu sunt buni. ”a spus Mirel Papuc, cultivator de pepeni pentru aceeaşi sursă. Potrivit unei situații întocmite de Prefectura Buzău, până la începutul acestei săptămâni, au depus înștiințări la Direcția Agricolă 34de comune, iar suprafața totală de culturi agricole calamitată este de peste 47.000 de hectare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu